Kako pravilno glasati

Vijesti 01. okt 201621:39 > 02. okt 2016 07:27
N1

Na dan izbora svaki glasač će dobiti dva glasačka listića – jedan listić za načelnika/gradonačelnika i drugi za predstavnike u lokalnim skupštinama/vijećima. U Brčko Distriktu BiH glasači će dobiti jedan glasački listić.

Na prvom glasačkom listiću glasate za načelnika općine, odnosno gradonačelnika. Vaš glas se smatra važećim ukoliko Vaš glasački listić označite pored imena SAMO JEDNOG kandidata za načelnika/gradonačelnika, ispred jednog političkog subjekta.

Izbori.ba

Na drugom glasačkom listiću glasate za vijećnike u općinskom vijeću, odnosno odbornike u skupštini opštine/grada. Vaš glas se smatra važećim ukoliko glasački listić označite na jedan od sljedećih načina:

1. pored naziva SAMO JEDNOG političkog subjekta;

Podlupom.org

2. pored naziva SAMO JEDNOG političkog subjekta i pored imena JEDNOG ILI VIŠE kandidata u okviru liste kandidata ISTOG političkog subjekta;

Podlupom.org

3. pored imena JEDNOG ILI VIŠE kandidata u okviru liste kandidata ISTOG političkog subjekta.

Podlupom.org

Prilikom glasanja za predstavnika nacionalnih manjina, označavate kvadratić samo u dijelu koji se odnosi na kandidate nacionalnih manjina.

Ukoliko pored glasa datog predstavniku nacionalne manjine označite i druge političke subjekte, takav listić će biti nevažeći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.