Hadžialić: BiH je u krizi, nacionalizam pobjeđuje

Vijesti 03. okt 201611:38 > 11:47
N1

Bivša švedska ministrica obrazovanja bh. porijekla, Aida Hadžialić, se na privatnom Facebook profilu oglasila o ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH.

Pratila sam lokalne izbore u BiH, i nikako ne mogu da vjerujem da su ljudi manje više glasali za status quo. Te političke struje koje su na vlasti nisu ništa drastično promjenile zadnji 20 godina, pa zašto bi nešto sada mijenjale? Kako će tržište rasti? Kako će se radna mjesta stvarati? Kako će se školstvo ojačati? Ima li prijedloga kako bi se konkurentna država stvorila na ekonomskoj i socijalnoj bazi? Sigurno negdje ima, ali to se nije dalo primjetiti“, napisala je Hadžialić.

Istakla je da nju lično boli što je BiH kao država u krizi.

U svakom slučaju, država je u krizi i mene to lično boli, pogotovo zato što nacionalizam i konzervatizam pobjeđuje nad modernizmom, socijalnoj sigurnosti i ekonomskom razvoju“.

Inače, Aida Hadžialić je do svoje pete godine, prije nego je izbjegla u Švedsku, živjela u Ribarskom naselju u Foči.

U švedski Halmstad je zajedno sa porodicom došla kao izbjeglica za vrijeme rata u BiH. Pravo je završila naUniverzitetu u Lundu 2010. godine. U dobi od 23 godine je izabrana za vijećnicu u općinskom vijeću Halmstada. Kao kandidatkinja Socijaldemokratske partije se na izborima 2014. natjecala za mjesto u švedskom Parlamentu, ali nije izabrana. Uspkros toga ju je Löfven imenovao u svoj kabinet, učinivši je najmlađim ministrom u historiji Švedske.

Pogledajte Ribarsko naselje u Foči, gdje je ministrica Hadžialić provela prvih pet godina svog života.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.