VIDEO| Postoji li 'ljevica' u BiH?

Vijesti 04. okt 201618:48 > 19:26
N1

Dok stranke desnice iz dana u dan pronalaze zajednički jezik, ljevica se razvodnjava pa se brojni analitičari s pravom pitaju - postoji li zapravo i dalje ljevica u Bosni i Hercegovini?

Ovo pitanje vrijedilo je postaviti i prije samih lokalnih izbora. Ali, ono je posebno aktuelno sada kada je, kako mnogi tvrde, razjedinjenost ljevice razlog za ne tako slavan izborni rezultat, posebno ne u glavnom bh. gradu.

Lokalne izbore obilježilo je niz iznenađenja. Dok su jedni trijumfirali slaveći izborni rezultat, drugi su slavlje koristili kao paravan za neuspjeh. Analitičari su složni: stranke lijeve i građanske orijentacije mogle su puno bolje.

Ne vidim razlog zašto bi se te stvari dešavale pod pritiskom civilnoga društva, intelektualaca, možda i nekih organizacija sa strane da se pokušava ujediniti ljevica, ukoliko taj impuls ne postoji unutar te ljevice“, rekao je Adnan Huskić, politički analitičar.

Brojke su, pak, neumoljive. Da se išlo zajedno izborni rezultat daleko bi bio bolji. Međutim, pravo je pitanje, koji su stvarni problemi? Mnogi su složni: razlozi mimoilaženja su više personalni, nego svjetonazorski.

Rezultat svega toga kada se pojave različita mišljenja, mimoilaženja oko pojedinih pitanje jeste da se stranke cijepaju“, dodao je Huskić.

Ili se cijepaju. Ili se pojedinci, poput Slavena Kovačevića u SDP-u, oštro suprotstavljaju. Prvotno iz revolta na svom Facebook profilu napisao je kako napušta ovu stranku. Međutim – ipak ostaje.

Ono što sam ja napisao jeste poruka da se sjedne i razgovara, da se pronađe taj modus zajedništva i drugarstva u SDP-u kako bismo mogli da se što bolje u ovakvim situacijama izborimo za što bolju situaciju lijeve orijentacije“, izjavio je Slaven Kovačević, predsjednik Općinskog odbora SDP-a Centar.

A Demokratska fronta ostala je bez četiri delegata u Skupštini Kantona Sarajevo. Goran Akšamija, Mersiha Mehmedagić, Mirsad Pindžo i Sejo Bukva odluku o napuštanju stranke donijeli su još uoči Lokalnih izbora. Ova stranka, tako, u kantonalnoj Skupštini ostaje sa svega tri svoja delegata. Četvorci u odlasku poručili su: nije korektno, ali sretno.

Ova odluka naših dosadašnjih zastupnika možda je stigla u pravo vrijeme, jer upravo smo na putu da osvježimo i „restartamo“ stranku, kako njeno članstvo, tako i ljude koji su je od lokalnog pa do najvišeg nivoa i predstavljali”, poručili su iz DF-a.

Treba li Bosni i Hercegovini ujedinjena ljevica? Potvrdno su odgovorili još u mjesecu ožujku na jednoj od tribina u Mostaru. Međutim, od tog odgovora do konačnog dogovora još uvijek ništa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.