Suđenje Radončiću: Šta su kazali Almir Džuvo i Fuad Čibukčić

Vijesti 05. okt 201616:54 > 17:00
N1

Pred Sudom Bosne i Hercegovine na suđenju u predmetu Fahrudin Radončić i drugi pojavila su se dva svjedoka tužilaštva - Almir Džuvo, bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine i Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Bila su to dva potpuno oprečna svjedočenja.

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Božo Mihajlović pitao je Almira Džuvu, sadašnjeg ambasadora Bosne i Hercegovini pri NATO-u u Briselu poznaje li Azru Sarić. Džuvo je odgovorio da je viđao i upoznao prije nekoliko godina u sarajevskom kafiću Dekanter, te da su se tu sretali jednom u dva mjeseca, pozdravljali, komunicirali, nekad popili piće.

Na pitanje tužioca gdje je bio za novogodišnje praznike krajem 2015. godine odgovorio je da je bio u Dubrovniku sa ženskom osobom čije ime nije želio pominjati, ali je kasnije ipak rekao da je riječ o izvjesnoj Marijani.

Na pitanje tužioca: “Da li je sa vama bila Azra Sarić?”, Džuvo je odgovorio: “Ne. Apsolutno ne” i potvrdio da je dok je bio u društvu izvjesne ženske osobe u Mlinima kraj Dubrovnika sreo Fuada Čibukčića.

Almir Džuvo je u sudnici kazao da ga je nakon tog susreta na telefon nazvala urednica Dnevnog Avaza Indira Ćatić, inače njegova prijateljica i pitala da li je u društvu sa Azrom.  Džuvo je kazao da nije. Tužilac ga je upitao i da li se telefonom čuo sa tužiteljkom Tužilaštva BiH Dianom Kajmaković. Potvrdio je da jeste jer su dugogodišnji prijatelji, te da joj je kazao da je u društvu djevojke u Dubrovniku.

Advokat Fahrudina Radončića Asim Crnalić u daljem ispitivanju pitao je bivšeg direktora OSA-e BiH da li je znao da je Azra Sarić bila u vezi sa ubijenim Ramizom Delalićem Ćelom. Džuvo je odgovorio da je to saznao mjesec ili dva prije nego što se cijeli slučaj počeo dešavati. Na pitanje Crnalića da li je istina da je Delalić bio zanimljiv Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH na čijem je čelu bio, Džuvo je odgovorio: “Ako je bio u bjekstvu tolike godine sasavim je normalno da je bio interesantan svim sigurnosnim službama”, na šta je Crnalić u sudnici prokomentarisao da mu je čudno da je bio čak i u slučajnom kontaktu sa osobama koje su bliske takvom čovjeku (Delaliću).

Drugi svjedok tužilaštva Fuad Čibukčić o susretu u Dubrovniku posvjedočio je sasvim suprotno. Kazao je da je uvjeren da su se prema njemu i njegovim članovima porodice tog dana šetali Almir Džuvo i Azra Sarić koju je prepoznao na 20-25 metara.
“Vidio sam da je to bila gospođa Sarić, prepoznao sam je iz medija. Džuvo joj je nešto šapnuo i ostavio po strani iza sebe, prišao mi i pozdravio se”, kazao je Čibukčić i dodao: “Ja sam poslao Fahrudinu Radončiću poruku da sam ga sreo sa tom ženskom osobom i kasnije smo se čuli nekoliko puta. Eto, zaklelo se nebo zemlji da se ništa sakriti ne može. Cijeli grad je već imao tu informaciju, šuškalo se da je Džuvo u vezi sa tom gospođom”.

Svjedok je dalje pojasnio da je majka od njegove supruge dok im je vozilo bilo u pokreu pokušala fotografisati Almira Džuvu i Azru Sarić, ali da je to bilo bezuspješno. Na pitanje u sudnici zbog čega je načinjen pokušaj fotografije, Čibukćić je kazao da na to nije bio natjeran nego da je htio iz prijateljskih i dobrih odnosa sa Radončićem da ima tu fotografiju.

Na idućem ročištu u ovom predmetu kao svjedoci tužilaštva pozvani su doktor Emir Talirević, političar i biznismen Safet Oručević, te tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.