Ekskluzivno za N1: Italijanski novinar o aferi ''snimak''

Print screen

Luigi Pelazza italijanski novinar popularne emisije Le Iene (Hijene), koji je uradio videoreportažu "Gdje ISIL kupuje oružje za napad na Evropu", eksluzivno za N1 govorio je o spornom snimku kazavši da njegova reportaža nije lažirana,a niti da je bilo koga potplatio.

“Kada radimo nešto ovog tipa, u igri nije samo moja reputacija već i reputacija cijele jedne emisije. Razumijete?! Tako da apsolutno nema greške, a još bitnije, nemamo razloga da lažiramo bilo šta”, kazao je Pelazza.

Italijanski novinar tvrdi da je spreman doći u Bosnu i Hercegovinu i dostaviti cjelokupan snimljeni materijal.

“Mi smo na raspolaganju da putem italijanskih vlasti i ako to bh. vlasti budu tražile, dostavimo sirovi materijal. Sve ono što je snimljeno u prisustvu tih osoba. Tu će se sve vidjeti. Upamtite da smo mi emisija koja postoji 20 godina i nikada nismo ni sanjali da uradimo nešto što je lažirano jer za tim nema potrebe. Svaki put kada nekoga uhvate i nas optuže da smo ih potplatili, mi pošaljemo sirovi materijal, iz kojeg se vidi šta se događalo”, kazao je Pelazza.

Osim ovoga, Luigi Pelazza potvrdio je za N1 da je 2010. godine imao sličan problem sa reportažom u Peruu, o čemu svjedoči i izvještaj lokalne policijske stanice u Italiji. Naime, Pelazzu su tada teretili da je u Peruu potplatio više osoba kako bi glumili članove bande koja se bavila prodajom narkotika, otmicama, ubistvima, itd.

Na naš upit da prokomentariše taj policijski izvještaj, Pelazza je ustvrdio da je sav sirovi videomaterijal predat italijanskoj i peruanskoj policiji nakon čega je istraga, kako navodi, obustavljena.

Podsjećamo, iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine saopšteno je da su Operativna grupa za borbu protiv terorizma, SIPA i Granična policija proveli više istražnih aktivnosti i pretresa, identifikovali osobe koje se pojavljuju na snimku i utvrdili da se ne radi o navodnim trgovcima oružjem, nego osobama kojima je italijanski novinar za potrebe priloga dao novac da glume u fingiranoj tv sceni. Saopštili su da su osobe koje su se pojavile u videu teškog materijalnog stanja i registrovani ovisnici o narkoticima, koji su na ispitivanju priznali i opisali cijeli događaj, rekli su iz Tužilaštva BiH.

Kompletnu priču o ovom slučaju pogledajte večeras u Dnevniku u 19 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.