Petković: Nije odgovoran ni Dodik ni Komisija ni građani RS

Vijesti 10. okt 201615:27 > 15:30
N1

U Tužilaštvu BiH danas su počela saslušanja u vezi sa održanim referendumom u Republici Srpskoj koji je održan uprkos odluci Ustavnog suda BiH koji ga je proglasio neustavnim.

Član Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS Milan Petković je nakon saslušanja rekao da je dao izjavu u svojstvu osumnjičenog u predmetu protiv Milorada Dodika i drugih zbog krivičnog djela nesprovođenje sudske odluke, odnosno odluke Ustavnog suda BiH.

Na pitanje na koju se odluku misli koja nije sprovedena je odgovorio: “Odluka se odnosi na nezakonitost pojedinih odredaba Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH te kasnijom privremenom mjerom Ustavnog suda BiH”.

O tome kako Referendumska komisija koja je nadležna za sprovođenje referenduma može sprovoditi i odluke Ustavnog suda je kazao: “Referendumska komisija ne može provoditi nijednu odluku Ustavnog suda. To je isto kao kad bi neko pitao kakva je odgovornost Centralne izborne komisije zato što nije sprovedena odluka Sejdić i Finci“.

Dodao je i kako je dobio informaciju da je pozvan predsjednik RS Milorad Dodik, a o tome ko je još pozvan i ko će biti pozvan ne može govoriti.

Na pitanje da li ima krivične odgovornosti Dodika je rekao: “Moje mišljenje je da nema odgovornosti ni Dodika ni Komisije. Pozvan je zbog principa akuzutornosti. Tužilaštvo je to koje provodi istragu i ima pravo da sve sasluša. Ja se nadam da će nakon svega i nakon što se uzmu izjave, tužilac donijeti pravu odluku a to je naredba o obustavi istrage“.

O tome da li su onda odgovorni građani RS jer su izašli na referendum je komentarisao: “Ne mogu biti ni građani odgovorni. Venecijanska komisija je rekla da je Zakon o referendumu u potpunosti u skladu sa zakonom, Ustavom i da ni u jednom dijelu nije suprotan evropskim pravnim tekovinama, tako da građani RS su rekli svoje mišljenje o samom pitanju i o samom referendumu”.

Istakao je i da su njega u Tužilaštvu ispitivali o danu njegovog imenovanja u Komisiju do dana završetka referenduma i podnošenja izvještaja te je dodao da je bio član ove Komisije kao pravnik, pravni stručnjak a ne kao političar i da nije bio član nijedne političke partije kao što nije ni danas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.