Studenti Filozofskog fakulteta se upisuju u knjigu žalosti

Vijesti 12. okt 201610:07 > 11:06
N1

Studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu danas se upisuju u knjigu žalosti kako bi odali počast tragično stradalim studenticama ovoga fakulteta Editi Malkoč i Selmi Agić.

Edita i Selma su bile studentice Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Na inicijativu Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, Senat je zaključio da su jučer i danas dani žalosti za Sarajevski univerzitet. Danas su prva predavanja na svim fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu započela minutom šutnje i odavanjem počasti tragično nastradalim studenticama Filozofskog fakulteta. Na svim članicama Univerziteta zastave jučer i danas su spuštene na pola koplja.

Malkoč i Agić su u ponedjeljak navečer poginule nakon što ih je pregazio osumnjičeni Sanjin Sefić vozeći automobil Golf VI.

Saobraćajna nesreća se dogodila kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu kada su dvije studentice prelazile cestu na pješačkom prelazu.

Osumnjičeni Sefić je nakon nesreće pobjegao iz BiH. On je prešao granicu BiH i Srbije jučer ujutro u 6:36 sati te se uputio u nepoznatom pravcu. Granicu je prešao na Ganičnom prelazu Uvac.

Nezadovoljni građani Sarajeva sinoć su održali protest zbog ubistva dvije mlade djevojke, Edite i Selme, koje je preksinoć automobilom udario Sanjin Sefić te pobjegao s mjesta nesreće. Veliki broj građana se tako uprkos kiši okupio kod Zemaljskog muzeja nakon čega su se rasporedili, te je jedna grupa ostala ispred Muzeja, drugi su otišli u park ispred Vlade Kantona Sarajevo, dok su se treći nalazili ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Počast je održana sinoć i u Bugojnu, odakle je preminula Selma Agić, gdje se nekoliko hiljada ljudi okupilo kako bi na taj način iskazali podršku porodicama i zatražili odgovornost i sigurnije uslove u saobraćaju.

Jučer je i u Bosanskoj Krupi, rodnom mjestu Edite Malkoč, održana mirna šetnja. Na gradskom trgu su poslali poruku da je previše izgubljenih života zbog nasilja, bahatosti, divljaštva, nebrige društva za sigurnost svih učesnika u saobraćaju, zbog sporosti i neučinkovitosti institucija, svega onoga zbog čega je otišlo mnogo života, onoga zbog čega više nemamo Edite i Selme.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.