Ljekarska komora poručila KCUS-u: Članarine ili prijave

Vijesti 12. okt 201617:13 > 17:20
Snapshot YouTube

Nakon burne rasprave predstavnika Ljekarske komore KS I Ljekarske komore FBiH, na kojoj su između ostalog prisustvovali I predstavnici KCUS, a na kojoj je bilo govora o aktuelnom stanju u zdravstvenom sistemu KS Ljekarska komora je donijela zaključke.

Oni so doneseni bez prisustva, između ostalog, predstavnika KCUS-a, koji je sjednicu napustio ranije, ali uz potreban kvorum.

Redovna Skupština Ljekarske komore KS će se održati krajem novembra kako je i ranije predviđeno. Ukoliko 1/3 delegata uz potpise dostavi zahtjev za vanrednom sjednicom Skupštine Ljekarske komore, sa prijedlogom dnevnog reda i materijalima Upravni odbor je dužan da u roku od 30 dana sazove takvu sjednicu i sazvat će je“, kazao je Dragan Stevanović, predsjednik UO Ljekarske komore KS.

On je istakao da se članarina mora odmah uplatiti na žiro račun Ljekarske komore KS ako se ne uplati u roku od 30 dana predsjednik se zadužuje da pokrene mjere u skladu sa zakonom.

Svi ljekari koji imaju licence, a nisu uplatili članarinu bit će pokrenut odgovarajući disciplinski postupak u skladu sa Statutom. Pozivam Ministarstvo zdravlja KS s obzirom na silna prozivanja da izvrši nadzor nad zakonitošću rada Ljekarske komore i da sa nalazom upozna javnost. Zahtijevamo kao Ljekarska komora KS da aktivno učestvujemo u svim procesima reformskih odnosno reorganizacijskih u KS što do sada nije bio slučaj. Pozivamo sve medije, pojedince, političke stranke, da prestanu s pritiscima na naše kolege u procesu formiranja njihovog mišljenja o radu Ljekarske komore“, izjavio je Stevanović.

Prije otprilike pet mjeseci menadžment KCUS-a je blokirao isplate članarina koje uplaćuju ljekari ove ustanove namijenjenih za Ljekarsku komoru KS, bez prethodne saglasnosti tih ljekara.

Iz KCUS-a su tražili od Ljekarske odgovore na određena pitanja, koje nisu dobili, te je menadžment zaprijetio da će novac (više od 24 hiljada KM) uplatiti na račun Apoteke Koševo. Iz KCUS-a sada traže vanrednu sjednicu Skupštine Ljekarske komore i smjenu aktuelnog rukuvodstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.