Rat Ljekarske komore i KCUS-a zbog članarina

Vijesti 12. okt 201617:22 > 18:57
N1

Ljekarska komora Kantona Sarajevo i KCUS ratuju. Trenutno zbog članarina. Za to vrijeme Klinički centar oskudijeva s lijekovima i kadrovima. Pacijente niko ništa ne pita. A iz resornog Ministarstva uprkos našim upitima, nemaju potrebu da objasne - zašto ne reaguju.

Dragan Đokanović, jedan je od rijetkih ljekara koji trenutno rade na Kliničkom centru, a koji se usprotivio određenim odlukama menadžmenta.

Naime, Đokanović, ali i više stotina njegovih kolega, nisu znali, da se njihov novac već pet mjeseci ne uplaćuje Ljekarskoj komori, te da je Menadžment Kliničkog zaprijetio da će novac uputiti na račun Apoteke Koševo. Jedino rješenje za doktora Đokanovića jeste, da nakon što dobije platu, izdvaja i za Ljekarsku i za Apoteku.

Meni je neshvatljivo da u 21. vijeku u jednoj gradskoj sredini, u jednom velikom Kliničkom centru među ovoliko ljekara da nekome može pasti to napamet da zaustavi tuđi novac I pomisli da može da raspolaže tim novcem na drugi način. Ja sam vrlo otvoren da kao ljekar i kao građanin pomognem i apoteci u firmi u kojoj ja radim“, rekao je Dragan Đokanović, ljekar na KCUS.

A predstavnik Kliničkog centra na burnoj sjednici predstavnika ljekarskih komora, jasno je prenio stav, kako kaže, svojih kolega s Kliničkog, da žele smjene rukovodstva Ljekarske komore, i to na vanrednoj Skupštini. Nisu zadovoljni njihovim radom i, tvrde, nestransparentnim trošenjem njihovog novca.

A dok traje rat dvije institucije, šta je s pacijentima?

Mi imamo problema sa određenim medikamantima i određenim sredstvima za rad. I sami znate u kakvom društvu živimo, mi nemamo novca, ali proces rada teče 24 sata mi operišemo i niko nije vraćen kući. Ja govorim za moju kliniku iz razloga što nema rukovodioca“, kazao je Avdulah Hasanagić, ljekar na KCUS.

Iz Federalne ljekarske komore poručuju sukob KCUS-a i sarajevske komore ne odgovara nikome, a pogotovo pacijentima. Dok su iz sarajevske Ljekarske komore istrajni da će ljekare na Kliničkom sankcionisati oduzimanjem licenci ako za 30 dana ne uplate članarine.

Pozivamo sve medije, pojedince, političke stranke, da prestanu s pritiscima na naše kolege u procesu formiranja njihovog mišljenja o radu Ljekarske komore. Pozivam Ministarstvo zdravlja KS s obzirom na silna prozivanja da izvrši nadzor nad zakonitošću rada Ljekarske komore“, izjavio je Dragan Stevanović, predsjednik UO Ljekarske komore KS.

Upravo je resorno Ministarstvo najpozvanije da na sve navedeno stavi tačku. Ili da bilo kakvu reakciju. Ali uprkos svima naporima, ni Ljekarska komora, a ni mi nismo mogli dozvati ministricu Zilhu Ademaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.