Grudnjake danas ostavite kod kuće

Vijesti 13. okt 201612:07 > 12:21
Facebook

Od 2011. godine u svijetu se obilježava Dan bez grudnjaka. Porijeklo još uvijek nije jasno, ali svakog 13. oktobra ovaj dan nosi jasnu poruku: Važnost pregleda dojki i prepoznavanje ranih simptoma raka dojke.

Redovni pregledi su najbolja prevencija kod ove opake bolesti, a prema podacima Cancer.org 246.660 slučajeva novog oboljenja će biti dijagnosticirano naredne godine.

Godišnje, više od 40.000 žena umre zbog raka dojke, a upravo zbog ove zastrašujuće statisike “No Bra Day” ima zadatak da podigne svjest kod žena o raku dojke. Mnoge zemlje diljem svijeta organizuju “Big Pink”, doagađaj koji ohrabruje ljude da taj dan nose roze/pink boju.

Nekima je ovaj događaj kontroverzan, ali kampanja se intenzivno vodi preko društvenih mreža pod hashtahom #nobraday, kako bi što više žena tokom ova 24 sata otišlo na pregled. Idite na pregled redovno, prepoznajte simptome na vrijeme i ohrabrite druge da urade isto.

Kampanji se svake godine priključe brojne slavne ličnosti iz svijeta entertainmenta. 

Grudi na mamogram, pa tek onda na Instagram

Kako se pridružiti obilježavanju Svjetskog dana bez grudnjaka? Jednostavno, skinite grudnjak i oslobodite svoje grudi te dozvolite da se naziru kroz majicu, bez obzira na njihov oblik, veličinu i čvrstoću.

Međunarodni dan bez grudnjaka mogu podržati i muškarci, na način da obuku roze/pink majicu/kravatu/maramicu, a rozi detalj umjesto skidanja grudnjaka preporuča se i ženama koje zbog prirode svog posla sebi ne mogu dozvoliti takvo opušteno izdanje.

Zašto se to obilježava na ovaj način: Iz jednostavanog razloga što (nadamo se) to možete, za razliku od mnogih oboljelih žena diljem svijeta koje nakon operacije ne mogu više hodati bez grudnjaka jer im on služi kako bi držao proteze.

Mamografija vam može spasiti život, a svakako donirajte i novac – prijeko je potreban.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Instagram/Screenshot
Instagram/Screenshot
Instagram/Screenshot
Instagram/Screenshot
Instagram/Screenshot
Instagram/Screenshot
Instagram/Screenshot
Instagram/Screenshot
Instagram/Screenshot
Instagram/Screenshot
Instagram/Screenshot
Instagram/Screenshot