U Srebrenici osveštane ulice prilikom vjerskog obreda

Vijesti 14. okt 201614:36 > 14:40
Fena

Litijom kroz grad, koju je predvodio srebrenički protojerej Aleksandar Mlađenović s drugim vjerskim službenicima, danas su pravoslavci u Srebrenici proslavili praznik Pokrova Presvete Bogorodice.

Tokom vjerskog obreda u ovom gradu, u koloni su, između ostalih, bili predsjednik Skupštine općine Srebrenica Miloš Milovanović, predsjednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvjetinović i drugi službenici Općine Srebrenica.

Slavlje se nastavilo u dvorištu crkve uz gusle, a od jutarnjih sati u Srebrenici su raspoređene jake policijske snage.

Od 1995. do 1999. godine Pokrov Presvete Bogorodice zvanično je proslavljan 14. oktobra i kao krsna slava Općine Srebrenica, jer je to slava i istoimene crkve u ovom mjestu.

Dan Općine Srebrenica zvanično je 11. marta i obilježava se svečanom sjednicom i dodjelom nagrada i plakata građanima Srebrenice koji su se istakli u društvenom, kulturnom i humanitarnom radu.

Majke Srebrenice: Proslava krsne slave poruka Bošnjacima u Srebrenici i šire

Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” osudilo je današnju proslavu krsne slave Općine Srebrenice, koja se slavi 21. godinu nakon genocida u Srebrenici – saopćeno je iz ovog udruženja.

“Time valjda pokazuju da je Srebrenica krsna – pravoslavna – Srpska Srebrenica. To je poruka Bošnjacima u Srebrenici i šire”, saopćeno je iz Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Liturgijom kroz grad, koju je predvodio srebrenički protojerej Aleksandar Mlađenović s drugim vjerskim službenicima, danas su pravoslavci u Srebrenici proslavili praznik Pokrova Presvete Bogorodice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.