Poslodavac ili radnik: Ko preuzima teret poreza na regres

Vijesti 17. okt 201618:21 > 19:26
N1

Dodatnim porezima, kao onog na topli obrok i regres čija je primjena počela 3. oktobra, direktan je udar na džep uposlenika, a ugrožava se i konkurentnost privrednika, ističu iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Stara izreka kaže: “Uvijek po sirotinji”. Novim pravilnikom koji je već uveliko u primjeni, najviše štete će osjetiti oni sa najnižom plaćom. Oporezivanjem toplog obroka, uposlenika će koštati od 60 do 120 KM.

Pitanje je samo koliko će poslodavci željeti ovaj teret preuzeti na sebe, s obzirom da se ovom uredbom ne određuje iz čijeg džepa se plaća. A, ako preuzmu ovaj teret, poslodavac sa deset zaposlenih s prosječnom plaćom državi će plaćati dodatnih 15.000 KM godišnje.

“Mi više nemamo toliko novca u opticaju. I ponovo će da poslodavac osjeti taj teret. U svakom slučaju poslodavac je opterećen nečim, a i dobar dio će ići na teret radnika”, ističe Edin Ibrahimpašić, direktor pivovare Bihać.

Iz Ministarstva finansija Federacije BiH u sastavu Vlade FBiH najavljuju stupanje na snagu novog Zakona o porezu i to 1. januara 2017. koji bi trebao riješiti ovu problematiku u korist svih zanteresiranih strana.

“Socijalni partneri Vlade kažu da postoje i drugi načini prikupljanja sredstava, kao oni koje kladionice mogu donijeti, ali se taj postupak već godinama povlači po raspravama u Parlamentu”, kazao je Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH.

Podsjećamo da je cilj reformske agende rasterećenje privrede koja definira smanjenje cijene rada kako bi se povećala konkurentnost kompanija na tržištu BiH. Pravilnik o dodatnom oporezivanju toplog obroka i regresa kosi se s načelima reformskog puta zemlje.

Više detalja ima Ika Ferrer Gotić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.