Žolja: Rat smo nastavili drugim sredstvima

Vijesti 19. okt 201609:56 > 10:05
N1

Koliko je u BiH postalo svakodnevnica da se preispituju odluke, zakoni, datumi praznika, šta to govori o institucijama i u svrhu čega sva preispitivanja služe?

Odgovore na ova pitanja potražili smo sa Aleksandrom Žoljom iz Helsinškog parlamenta građana Banja Luke.

Danas predsjednik SDA Bakir Izetbegović i kandidat za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković podnose tužbu protiv Mladena Grujčića za kojeg je CIK potvrdio da je pobijedio u utrci za načelnika Srebrenice.

SDA je zabilježila velike gubitke na ovim izborima. Može se govoriti o skretanju pažnje javnosti, izbornog tijela SDA na Srebrenicu. Bošnjačkom korpusu je bitna Srebrenica. Ako želimo graditi mir na ovim prostorima, specijalni status Srebrenice se mogao dogovoriti na višem nivou. Što se tiče tužbi i žalbi vezano za ovaj slučaj, izborna komisija je trebala davno ažurirati, u periodima kada nemamo izbora. Kada je riječ o biračima iz Srbije, bili su posmatrači, članovi Izborne komisije i moralo je doći do prijava na samom licu mjesta u zapisnicima“, kazao je Duraković.

Žolja smatra da će sve ovo podijeliti zajednicu u Srebrenici.

To je najveći problem. Dao bih šansu novom načelniku i mislim da je na njemu veće breme kako da da ta zajednica nastavi funkcinisati, da razvije privredu. Ćamil Duraković treba ostati i razgovarati, treba otvarati dijalog. Žalbe i tužbe su kao da se nešto prikrije.”

Izbornu kampanju skoro u čitavoj BiH pratile su i podignute nacionalne tenzije. I u Srebrenici su bile izražene sa obje strane. Koliko političari zapravo na ovaj način manipulišu ljudima koji su preživjeli ogromna stradanja?

To je već oprobani recept 20. godina. Političari se ne mogu pohvaliti zapošljavanjem, privredom, pa im je jedino ostalo da pričaju o ratnim i ostalim neriješenim pitanjima kojih u BiH ima puno. Rat smo nastavili drugim sredstvima. Kada je Izetbegović poslao apelaciju 2013. godine, trebala je Dodikova apelacija za 1. mart iste te godine. Uvijek se djeluje naknadno, ad hoc, po potrebi. Trebamo se okrenuti stvarima  Kada imamo vjerske praznike, da niko ne radi. Da promjenimo datume obilježavanja. Mislim da je to put ka pomirenju i budućnosti BiH. Trenutno smo daleko od toga“, smatra Žolja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.