Šta dovodi do sve ranijih trudnoća?

Vijesti 19. okt 201610:08 > 15:54
N1

I danas se spominje slučaj najmlađe majke zabilježen u historiji medicine, petogodišnje Peruanke Line Medine, koja je 1939. carskim rezom rodila zdravog dječačića, a i Linina sunarodnjakinja, 7-godišnja Hilda Trujillo, rodila je zdravu djevojčicu prirodnim putem.

Čak pet od deset najmlađih majki zabilježenih u historiji medicine, dolaze iz Južne Amerike (uz ove dvije, još dvije djevojčice iz Kolumbije, jedna iz Meksika), sedam, odnosno osam godina stare, žrtve silovanja puno starijih, mahom rođaka i porodičnih znanaca.

Posljednji slučaj zabilježen u BiH je onaj o 13-godišnjoj djevojčici iz Brčkog koja je rodila na carski rez.

Od završetka rata u BiH do početka 2014. godine, 148 djevojčica prije nego što su proslavile 15. rođendan postale su majke. Podaci su to Agencije za statistiku BiH, prema kojima je 2013. godine zvanično zabilježeno pet porođaja djevojčica koje nemaju ni 15 godina.. Ovaj broj se povećao u posljednje dvije godine. Čemu možemo pripisati ovu sve češću pojavu?

Zašto Južna Afrika? Poznato da je uzrok ranijeg puberteta može biti progenetski, što je moguće u visokim Andima, gdje je mogućnost incesta u manjoj ili većoj mjeri, a drugi je klimatski faktor, nadmorska visina. Sve to daje raniji pubertet. Mogućnost je i hrana. Koje to dijete danas nije pojelo hrenovku, a to je apsolutna hemija“, kazao je između ostalog dr. Senad Mehmedbašić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.