Salčin: Tražili su da izaberem najskupljeg izvođača radova

Vijesti 20. okt 201618:10 > 18:22
JP Autoceste FBiH

Vršilac dužnosti direktora Autocesta FBiH Đenan Salčin u izjavi za N1 je komentarisao kako ga je zatekla situacija da mora raditi mimo zakona o javnim nabavkama, te je komentarisao špekulacije o njegovoj eventualnoj smjeni.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Autocestama, Salčin je kazao da se oni ne bave kadrovskim križaljkama, nego da grade autoput jer je to njihov posao.

Mi se u JP Autoceste FBiH na bavimo kadrovskim križaljkama niti je to naš posao. Naš zadatak je da gradimo autoput i fokusirani smo na te aktivnosti. O svim kadrovskim pitanjima i eventualnim novim rješenjima u Upravi JP Autoceste FBiH odlučivat će oni koji su i nama dali povjerenje da obavljamo ovaj posao.

Mogu reći da sam ponosan ovim što smo u 100 dana napravili u JP Autoceste FBiH. Nakon ozbiljnog zastoja pokrenuli smo procese, otklonili uzroke zastoja na dionicama Koridora koje su u izgradnji i stvorili pretpostavke za izgradnju novih“.

Kazao je da ga je u slučaju drugog LOT-a zatekla situacija da se mora složiti sa izborom najskupljeg ponuđača.

Kompletna dokumentacija za pripremu tendera za izgradnju najvećeg investicijskog projekta u BiH tunela Prenj je završena, a radi se intenzivno na pripremi dionice Mostar sjever – Mostar jug i o raspisivanju tendera za ove dvije izuzetno važne dionice će uskoro odlučivati Vlada FBiH. Iako posljednjih dana predstavnici nekih opozicionih partija govore o zastoju na dionicama južno od Mostara, zastoja nema. Za most Počitelj čeka se finalno odobrenje finansijera EIB-a koje očekujemo u narednim danima nakon čega će biti potpisan ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem.

Što se tiče drugog LOT-a na dionici Počitelj – Bijača, tu me je praktično prvi radni dan zatekla situacija da se trebam složiti sa izborom skupljeg ponuđača jer se evaluacijom tendera odbacila najpovoljnija ponuda i preferirala izvođača skupljeg za 10 miliona KM. Uprava i Nadzorni odbor trenutno preispituju ovaj postupak i vrlo brzo će biti doneseno najbolje rješenje u interesu JP Autoceste FBiH i naše države“.

Osim ovih kapitalnih pomaka preispitujemo i velike ugovore eksternih firmi po osnovu usluga a provodimo aktivnosti i na kvalitetnoj eksternoj reviziji po zaključku NO. Svjesnim smo da ovakav odgovoran i profesionalan pristup mnogima ne odgovara, ali ovakav način rada smatram jedino ispravnim i za takav rad sam i dobio podršku“, navodi se u izjavi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.