Raspodjela imovine bivše SFRJ

Vijesti 21. okt 201616:52 > 16:55
Wikipedia

Zajednički odbor za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ na 18. sastanku koji je 20. i 21. oktobra održan na Brdu kod Kranja, u Sloveniji usvojio je rezoluciju koja definira iduće korake u procesu zajedničke prodaje nepokretne imovine u Bonu, Bernu, New Yorku i Tokiju.

Također su pripremljene zajedničke note upućene nadležnim vlastima zemalja gdje su smještene nekretnine bivše SFRJ sa nejasnim statusom. Rezolucija navodi metodologiju rada zajedničkog odbora u periodima između redovnih sjednica i postavlja jasne mjere u vezi sa fizičkom podjelom nekih od većih kompleksa bivše SFRJ u Braziliji, Moskvi i Nju Delhiju.

Ovlašteni predstavnici država nasljednica su otvorili diskusiju o nepokretnoj imovini koja nije još uključena u Aneks B Sporazuma o pitanjima sukcesije. Ovlašteni predstavnici se nisu složili u vezi sa tumačenjem aneksa B spomenutog sporazuma u vezi sa daljnjom distribucijom diplomatske konzularne imovine bivše SFRJ.

Republika Slovenija će koordinirati daljnje aktivnosti u pogledu ovoga. Sljedeći sastanak zajedničkog odbora bit će održan u martu 2017. godine u Beogradu.

Pored ovlaštenog predstavnika Bosne i Hercegovine Adnana Hadžikapetanovića sastanku su prisustvovali i predstavnici Republike Hrvatske Tonči Staničić, Republike Srbije Veljko Odalović, Republike Makedonije Aleksandar Ugrinoski i Republike Slovenije Stanislav Vidovič.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.