SDA kritikovala Austriju zbog obilježavanja Nacionalnog dana

Vijesti 21. okt 201618:10 > 18:11
N1

SDA je saopštila da je pogrešna odluka o obilježavanju Nacionalnog dana Austrije u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci.

SDA smatra očekivanom izjavu austrijskog ambasadora u BiH Martina Pamera da je Austrija, bez ikakve sumnje, za jedinstvenu i suverenu BiH, te u duhu politike koju ta zemlja vodi prema BiH.

“Međutim, aktivnosti Ambasade u vezi sa obilježavanjem nacionalnog dana Austrije treba da budu usklađene sa tom izjavom. Nije u skladu sa tom izjavom da obilježavanje ovog praznika, imajući u vidu specifičnost prilika u BiH i kontekst koji je zvaničnicima Austrije dobro poznat, osim Sarajeva planira da se upriliči u Mostaru i Banjaluci”, ističu iz SDA.

Iz ove stranke očekuju odgovor na pitanje da li je to samo pogrešna procjena Ambasade Austrije u BiH ili zvaničan stav Ministarstva inostranih poslova te zemlje.

“Ukoliko ima potrebe da zemlje koje imaju diplomatsko-konzularna predstavništva u našoj zemlji obilježavaju nacionalni dan i van glavnog grada BiH, onda to ne bi smjeli biti samo Mostar i Banjaluka već i ostali veći gradovi kao što su Tuzla, Zenica, Bihać, Bijeljina, Doboj i drugi”, dodaje se u saopštenju.

Austrijska Ambasade u BiH namjerava da svoj Nacionalni dan ove godine obilježi tako što će organizovati tri odvojena prijema 25. oktobra u Banjaluci, 26. oktobra u Sarajevu i 27. oktobra u Mostaru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.