Studentski pohod na Trebević i šetnja za Editu i Selmu

Vijesti 23. okt 201609:16 > 09:23
N1

Ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevo blizu 200 studenata u nedjelju ujutru se okupilo kako bi održali šetnju u znak sjećanja na Editu i Selmu, studentice koje su preminule u saobraćajnoj nesreći, a zatim održali tradicionalni studentski pohod na Trebević.

Kako će ovaj pohod doprinijeti sigurnosti u saobraćaju na koji želite da ukažete?

Mi se nismo okupili da ukazujemo na nesigurnost u saobraćaju. Ovaj pohod tradicionalno pravimo svake godine, a ove godine ćemo upriličiti šetnju u spomen na naše stradale kolegice. Svako koristi priliku, koliko može, da skrene pažnju i upozori javnost na sve što se desilo i dešava“, kazao je Nurković, predstavnik Studentskih pohoda.

Vrlo često studentima se spočitava da nisu dvoljno angažovani u društvu.

Kada se govori o studentima, često se porede sa starim generacijama, ali vremena nisu ista. Promijenilo se mnogo toga u svijetu i u našoj državi. Studenti su aktivni, uče i rade, ali im društvo ne pruža dovoljno da se razvijaju”, smatra Nurković.

Ovu ideju SPUS-a Forum mladih SDP-a je ocijenio najbrutalnijom zloupotrebom imena nastradalih studentica, jer smatraju da pohod neće doprinijeti poboljšanju sigurnosti studenata ili prevenciji saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom.

Nama nije cilj politizacija. Ne želim komentarisati partije šta misle. Oni su pokazali kroz vlast šta misle i koliko se brinu o građanima“, dodao je Nurković.

Ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu okupilo se blizu 200 studenata, a još njih bi se trebalo pridružiti putem ka Trebeviću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.