Prije antifašista kod vodopada Kravice napadnuti Arapi

Vijesti 24. okt 201617:15 > 20:18
N1

Grupi antifašista iz Vogošće jučer je onemogućena posjeta vodopadu Kravice. Nakon što im je rečeno da tu kao antifašisti nemaju šta da traže, ulazak na izletište im je zabranjen.

Po završetku obilježavanja godišnjice antifašizma u Stocu, grupa antifašista iz Vogošće, odlučila je posjetiti vodopad Kravice i druge prirodne ljepote Ljubuškog kraja…

“Međutim bili smo sprječeni, time što nam nisu htjeli prodati karte, nisu nas htjeli pustiti unutra jer su vidjevši na našem autobusu da piše ABNOAR Vogošća počeli da nas vrijeđaju, da nam prijete, da kao antifašisti ne pripadamo ovdje. Ja sam pokušala zvati policiju na 122, javili su se i kazali da to nije njihova nadležnost i da zovem Ljubuški”, kazala je Besima Borić .

U velikom strahu, kaže odlučili su se vratiti kući. No i po povratku nisu izostale brojne reakcije, komentari, ali i prijetnje preko društvenih mreža.

“Mi treba debelo da se zamislimo gdje živimo, u kakvim odnosima i šta politike koje proizvode neki političari iz nacionalnih stranaka rade zapravo na terenu. Mislim da je to prestrašno i da budućnost ove zemlje vrlo upitna u tom smislu”, dodala je Borić.

U Udruženju antifašista čitav slučaj ne smatraju incidentom, nego realizacijom strateških aktivnosti stranaka koje vladaju na tom području.

“Njihov je cilj uništiti antifašizam i nosioce antifašizma. I fašizam koji baštine pretvoriti i predstaviti Evropi kao antifašizam”, smatra Sead Đulić, predsjednik antifašista Mostar.

U Turističke zajednice (TZ) ZHK kratko su nam prokomentarisali da na Kravicama nisu poželjni oni koji imaju prvokatorske namjere, no pred kamere kao ni sami uposlenici na ovom izletištu nisu željeli.

No to nije i jedini incident. Prije otprilike dva mjeseca došlo je i do tuče Ljubušaka i Arapa. Incident je uslijedio nakon što je jedan od arapskih turista pokušao obaviti molitvu pored kupališta iako je na njemu stajala vidljivo istaknuta zabrana.

Na ovaj način, kažu iz TZ HNK šalje se loša slika o našoj zemlji, naglašavajući da treba raditi na prevenciji kako ubuduće ne bi dolazilo do sličnih incidenata.

“Nažalost dešava se, pojedinci rade te stvari, treba sprečavati, nastojati izbjegavati, dakle svi na tome trebamo raditi, svi segmenti društva”, poručuje Andrija Krešić, predsjednik TZ HNK.

Ističući kako su Kravice teritorij svih građana ove zemlje te da će takav i ostati, iz Udruženja antifašista pozivaju na još jači otpor fašizmu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.