Načelnik općine u BiH koji poznaje sve svoje glasače

Vijesti 26. okt 201611:40 > 12:29
Faktor

Božo Sjeran, novoizabrani načelnik Općine Istočni Mostar, na proteklim lokalnim izborima dobio je 88 glasova. Njegov protivkandidat Gordan Račić imao je 57 glasova. U razgovoru za N1, Sjeran govori o sebi, općini koju će voditi u naredne četiri godine, svojim glasačima, potrebama mještana u najmanjoj bh. općini.

Istočni Mostar je najsiromašnija općina u BiH. Sa sedam zaposlenih u administraciji i godišnjim budžetom od 200.000 maraka. Općinu čine tri sela, Kokorina, Kamena i Zijemlja, koja su ostala u Republici Srpskoj od prijeratne mostarske općine. Navedena tri naselja fizički nisu povezana. 

U naredne četiri godine o mještanima, njih nešto manje od 300 stotine, brinut će Božo Sjeran koji će nakon što se potvrde rezultati izbora dužnost načelnika preuzeti od Radovana Palavestre.

“Živim sa bratom, majkom, suprugom i troje djece u Zijemljima na porodičnom imanju”, kaže 50-godišnji Sjeran na poečtku razgovora za N1.

Po struci je mašinski tehničar, srednju školu završio je u Mostaru. Zadnjih osam godina bio je predsjednik Skupštine opštine Istočni Mostar. 

“Uglavnom se bavimo poljoprivrednom i stočarstvom, imamo desetak krava, nešto ovaca, obrađujemo zemlju…”, dodaje naš sagovornik.

Kako kaže, poznaje svih 88 svojih glasača, ali i ostale.

“Ovdje nema predizborne kampanje, nema plakata i obećanja. Ja sa ovim narodom živim ovdje. Ono što me ljudi znaju, to je to. Znam sve mještane iz svakog sela”, kaže Sjeran.

Mnogi od njih nisu uspjeli završiti školu nakon što ih je zadesio rat.

“Svi se bavimo stočarstvom, poljoprivrednom. U sezoni i drvima. Ima djece tu, neka idu u Mostar u školu dok druga idu u Nevesinje. To nam je najveći problem. Djeca se voze preko 20 kilometara do škola”, pojašnjava Sjeran.

Zima donosi sasvim novi način života u ovim selima. Kad padne veliki snijeg, potpuno su odsječeni od civilizacije. Ali, pohvalio je i putne službe koje, kako kaže, redovno čiste puteve prema naseljima.

Svog protivnika na proteklim izborima poznaje, ali kaže da ga poslije izbora nije vidio. Dodaje da on ne živi u općini Istočni Mostar. Nekada je općina imala školu, ali je ukinuta kao i autobus koji je prevozio učenike do škole. 

“Ljekari dolaze povremeno, jednom mjesečno ili nekad po potrebi. Pokušat ću da se te posjete intenziviraju. Osnovni zadatak nam je da opstanemo, da živi ovdje, da imamo normalne uslove za život. Mehanizam preko kojeg to možemo ostvariti je općina”, kaže Sjeran.

“Mi smo prije rata bili slijepo crijevo, a oko nas šuma i bogastvo. Dovedena je voda, vrši se rekonstrukcija puteva. Napravili smo projekt da se spojimo na izletištem Rujište. U turizmu vidimo našu šansu, ali i u plasmanu naših proizvoda prema Mostaru”, kaže novoizabrani načelnik Općine Istočni Mostar. 

U planovima i radu u naredne četiri godine pomagat će mu i članovi Skupštine opštine, njih 11. Šest će biti iz SDS, a tri iz SNSD-a. SDA i NDP će imati po jednog odbornika. Sve stranke su prešle izborni prag, a nije bio niti jedan nevažeći listić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.