Život mladih s roditeljima (ni)je početak i kraj

Vijesti 26. okt 201617:56 > 19:18
N1

72,5 % mladih Makedonaca živi s roditeljima, slijede Hrvati, Slovaci , Srbi, Italijani, pokazalo je istraživanje EUROSTATA. Na začelju liste su Danci, gdje svega 19 posto njih dom dijeli s roditeljima.

U našoj zemlji se ne vrše ni istraživanja o statusu mladih. A ono što se zasigurno zna jest da je preko 60% mladih osoba nezaposleno. Podaci studije o mladima u BiH pokazuju da skoro 67, 3% njih živi s roditeljima, dok vlasititu kuću ili stan posjeduje svega 3,50 % .

Da postane dio ovog procenta priželjkuje i 20-to godišnji Sulejman Ćerimović iz Sarajeva.

“Volio bih da se osamostalim , ali nemam mogućnosti zato što sam student, ali radim na tome da omogućim sebi da se osamostalim. Volim svoje roditelje, ali mislim da svaki čovjek kroz svoj razvoj treba da eži ka tome, mislim ne može se cijeli život živjeti na grbači roditelja”.

No ima i onih koji se ne žele odvojiti od roditeljskog doma. “Pa ne bih se voljela osamostaliti ipak je život sa njima slađi”.

“Ja mislim da bih ja umro za tri dana kada bi živio sam, ne bih imao nikog ni da mi kuha ni da mi sprema tako da bi mi baš loše bilo, jedino kada se oženim, pa da mi žena sprema”.

Zasigurno da mišljenje ovih mladih utiče činjenica da je imati posao u BiH zapravo prava sreća, a kaoliko država misli na njih pokazuje i činjenica da nemamo jedinstvene politike prema stambenom zbrinjavanju mladih.

Rejan Igor Roić, član Komisije za koordinaciju pitanja mladih u Bosni i Hercegovini, koja djeluje pri Ministarstvu civilnih poslova BiH kaže: “Ono što postoji jesu propisi na nivou entiteta, odnosno na nivou Republike Srpske, dok u Federaciji je stanje još složenije, budući da se ovi propisi nalaze na kantonalnom nivou. Tako da imamo situaciju da mladi bračni parovi u ovisnosti u kojem kanotnu žive mogu imaati određene privilegije”.

Ali oni koji ih nemaju , upravo se zbog neriješenog stambenog pitanja teško odlučuju na brak i ostvarivanje potomstva.

Slavo Kukić, socilog kaže: “Nemaju perspektive i jedini način da tako kažem da prežive jeste da se oslone na najbližu rodbinu, roditelje prije svega. Dakako, postavlja se pitanje šta bi se dogodilo kada bi bile ispunjene pretpostavke za njihov napredak, vrlo brzo bismo mi ovdje imali generacijsku revoluciju”.

Kažu da na mladima svijet ostaje, no da ova krilatica u BiH ne vrijedi kada je riječ i o njihovm stambenom zbirnjavanju, domaće vlasti pokazuju već godinama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.