Simbolom mira protiv posljedica rata

Vijesti 30. okt 201620:46 > 20:50
N1

"Leti riba - pliva ptica", naziv je izložbe koja je održana u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Predstavljeno je oko 600 ptica i oko 350 golubova. Posjetili smo izložbu i doznali motive zbog kojih se uzgajači ptica odluče na ovaj hobi.

Simbolom mira protiv posljedica rata. Uzgoj golubova, pomaže u liječenju PTSP-a, tvrde mnogi koji se ovim bave: “Ja sam jedan od tih, koje su golubovi vratili u život. Rat…znate kakve je posljedice ostavio. Golubovi su mi puno pomogli da se vratim u normalan život. Uspio sam da to savladam, više ne bojim zatvorenog prostora i to…”, kaže Rahman.

Vrsta koja nosi pisma, golubovi pismonoše, odnijeli su i Rahmanu klaustrofobiju, koja je, kaže, posljedica ratnih rovova i skloništa. A mnogi, njemu slični, više i ne uzimaju terapiju – zahvaljujući pticama:

“Oni su maltene spojeni sa mnom. Toliko sam se zbližio sa golubovima, najbolje bi bilo da se vidi koji je to spoj i koja je to ljubav”, priča nam Rahman Bogilović.

O terapeutskom učinku priča i Hrvoje Mucić, ponosan na svoje “birmingemnske rollere”.

“To vam je najbolja psihoterapija, odmor od svakodnevnog stresa, od obaveza, to je prekrasno”.

Ljubav je na izložbu dovela i druge uzgajače i sa njima na stotine ptica. Elvir Alidžanović se odlučio za kanarince, kaže da su zbog boje i pjesme najbolji antidepresiv:

“Ja živim u Bosanskoj Krupi i držim ptice tu. Imam kuću i posebno sam napravio ptičju sobu za uzgoj svih tih kanarinaca. Napravio sam im idealne uslove”.

Među pticama je bio papag, tigrica, koja, kako kaže vlasnik, najviše voli sa ljudima, a trebalo je svega tri mjeseca da ga dresira.

Ipak, šampionsku titulu odnio je autohtoni sarajevski golub prevrtač; brendiran kao takav!

Sead Đozo, predsjednik Ekološkog udruženja za zaštitu i uzgoj ptica, EDZOP kaže: “On je po standardu imao najveći broj bodova. Ocijenjen je najvećom ocjenom – 96 i on je šampion izložbe”.

A bilo je još zanimljivih takmičara. Jedan na primjer, košta oko 500 eura. U svojoj klasi je najbolji zbog oblika glave, boje i veličine kljuna. Manje ćete potrošiti ako želite pustiti golubove na svadbi. Za ovaj spektakl izdvojit ćete od 50 do 100 KM. Samo u Sarajevu je oko 200 uzgajača, a među njima nismo našli žene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.