Radončić o Šejli i Zijadu Turkoviću, Delaliću i Oriću

Vijesti 31. okt 201611:51 > 13:08
N1

Fahrudin Radončić, lider SBB-a i Delegat u Domu naroda BiH nastavio je svjedočiti u Prištini u slučaju protiv Nasera Keljmendija.

Radončić se pred Osnovnim sudom u Prištini nalazi u ulozi svjedoka tužilaštva.

Njemu je postavljeno pitanje da li je sa Naserom Keljmendijem ili nekim drugim čitao i pregledao čitulje koje su izdate za Delalića, na šta je on odgovorio da to nije radio niti sam niti sa nekim drugim.

Na pitanje da li je otišao na sahranu Ramiza Delalića, Radončić je odgovorio:

Ne. Kod nas Bošnjaka je običaj da se ide samo najbližim prijateljima ili na sahranu onome ko je došao na sahranu nekom vašem članu porodice. Muž moje sestre je poginuo od granate, a gospodin Delalić tada nije došao na sahranu. Nije imao nikakvu moralnu obavezu, jer nismo bili nikakvi prijatelji u smislu bliskosti kao što ni ja nisam išao na njegovu sahranu. Za javne ličnosti je delikatno da idu na sahrane kontroverznih ličnosti. To je bio dodatni razlog da ne idem.

Radončić je kazao da je razlog zbog kojeg je otpuštena Šejla Jugo Turković taj jer je ‘svoju romantičnu vezu sa Zijadom Turkovićem koristila da bi objavljivala netačne tekstove o Zijadovim neprijateljima kao što je njen tekst o pljački na sarajevskom Aerodromu koji upliče Darka Eleza, iako se dokazalo da je zapravo Zijad kriv za to’.

On je rekao da su to informacije koje je saznao od visoko pozicioniranog policijskog šefa prije nego je to potvrđeno sudskim procesom.

Pritisak na mene je bio ogroman jer su mediji izvještavali da je kod mene zaposlena žena kriminalca“, izjavio je Radončić.

Delegat u Domu naroda BiH, Fahrudin Radončić, je odgovorio i na pitanje o Naseru Oriću.

Naser Orić je bio blizak prijatelj predsjednika Izetbegovića i svi smo ga cijenili kao komandanta Srebrenice“, kazao je Radončić.

Nakon pauze za ručak nastavilo se ispitivanja svjedoka, uključujući i pitanje odbrane i advokata Nasera Keljmendija, Besnika Beriše.

Pitanja se odnose na svjedočenje Šejle Jugo Turković i njenim navodima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.