Uskoro vraćanje starog sjaja tvrđavi Herceg Stjepana Kosače

Vijesti 31. okt 201617:14 > 19:31
N1

Srednjovjekovnom gradu iznad Blagaja, tvrđavi Herceg Stjepana, uskoro bi trebao biti vraćen dio starog sjaja. Već nekoliko godina radi se na projektu konzervacije i održavanja zidina Starog grada, a ovih dana bi se trebalo početi raditi i na završnoj fazi postavljanja reflektora i osvjetljenja tvrđave.

Turistički radnici nadaju se da će se ovim projektom vrijednim 35.000 KM znatno obogatiti i turističku ponudu ovog područja.

Tvrđava Herceg Stjepana Kosače, vladara po kojem je Hercegovina dobila ime, nekada je bila tvrdo kameno uređenje, gradska palača vladara. Njena historija svjedoči burnim vremenima ovih prostora.

“Njegova ljetna rezidencija bila je u Blagaju, a zimska rezidencija na području Herceg Novog, znači tamo je boravio u periodu dok nije vodio ratove, a vodio je ratove i protiv svog sina, bosanskog kralja, malo protiv Dubrovnika, uglavnom čovjek sa jednom burnom historijom”, objasnio je Edin Mulović, profesor historije.

Na obnovi ove tvđave radi se već godinama. Dvije trećine zidina srednjovjekovnog grada je obnovljen, ostaje još dio sjevernog dijela, a prije četiri godine počeo je projekat vanjske rasvjete, te sada slijede završni radovi.

“Oni će obuhvatiti postavljanje 15 reflektora u vidu rasvjete, sa zaštitom videonadzora i protuprovalnom zaštitom”, kazao je Miralem Fajić, direktor Agencije „Stari grad“ Mostar.

Ovaj vrijedni historijski spomenik posjeduje veliki turistički potencijal koji nikako nije iskorišten, smatraju turistički radnici. Kažu kako bi tvrđavu Hercega Stjepana Kosače trebalo pretvoriti u muzej ili mjesto kulturnih manifestacija. Stoga se u Turističkoj zajednici nadaju da će završna faza rasvjete doprinijeti boljem razvoju turizma u ovom dijelu Hercegovine.

“Još uvijek nisu stvoreni uslovi za dovođenje grupa i turista na samu kulu, međutim kad dođe do rasvjete i uređenja puteva i postavljanja određenih sadržaja u okviru samog Starog grada koji bi se mogli održavati, mislim da bi to bilo izuzetno interesantno i turistima a podiglo bi i turističku ponudu”, istakao je Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Međutim, ono što još nedostaje jesu putokazi i table koje bi turiste mogle odvesti do srednjovjekovnog grada.

Ovo je put koji vodi do tvrđave Herceg Stjepana. Iako je bilo najava da će kula postati turističko odredište nakon obnove i restauracije, to se do danas nije desilo.

“Mislim da bi tu trebalo više sredstava uložiti i da taj put bude siguran za turiste koji gore idu”, kazao je Temim.

Uvjereni su da bi broj posjetilaca bio mnogo veći kada bi se tvrđava za koju se vežu i brojne legende do kraja konzervirala, ali i restaurirala i koristila kao turistička destinacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.