CIK BiH uručio uvjerenja načelnicima i gradonačelnicima

Vijesti 08. nov 201613:43 > 13:50
Fena

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je u zgradi institucija BiH u Sarajevu uručila uvjerenja o dodjeli mandata načelnicima/gradonačelnicima općina/gradova izabranim na lokalnim izborima u BiH 2. oktobra.

Načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić prvi je kojem je uručeno uvjerenje o dodjeli mandata, s obzirom na to da je prozivka vršena po općinama onako kako su i objavljeni izborni rezultati, odnosno po kodovima općina.

Predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić je na početku ceremonije, obraćajući se izabranim zvaničnicima, kazao da se nada i vjeruje da će opravdati povjerenje koje su im glasači dali te im je poželio puno sreće i uspjeha u mandatnom periodu.

On je naveo da su potvrđeni rezultati lokalnih izbora 2016. godine objavljeni u Službenom glasniku BiH 1. novembra ove godine.

Podsjetio je izabrane zvaničnike na zakonsku obavezu dostavljanja izjave o imovinskom stanju koju su dužni dostaviti CIK-u BiH do 2. decembra.

“Sve načelnice, odnosno načelnici i gradonačelnici koji danas lično preuzmete uvjerenje o dodjeli mandata dužni ste potpisati i izjavu o prihvatanju mandata”, naveo je Šantić.

Podsjetio je i na zakonski rok za konstituiranje općinskih vijeća, odnosno skupština opština 30 dana od dana objave potvrđenih izbornih rezultata, kako je to propisano prije svega poslovnicima o radu jedinica lokalne samouprave.

“Ono što priostiče kao obaveza iz odredbi Izbornog zakona BiH jeste, prije svega obaveza koja se odnosi na Grad Sarajevo, odnosno Grad Istočno Sarajevo, obaveza u smislu da u roku od 15 dana od konstituisanja gradskih općina treba da se izvrši konstituisanje gradskih vijeća”, podsjetio je Šantić.

CIKBiH potvrdio je rezultate lokalnih izbora za: 73 općinska vijeća, 57 skupština općina, 130 načelnika, četiri gradska vijeća, šest skupština gradova, 10 gradonačelnika i Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.