Oslobođene Bosanke prinuđene na prostituciju u Austriji

Vijesti 08. nov 201617:37 > 17:37
morgueFile

U koordiniranoj akciji policije BiH i Austrije, uhapšeni su članovi krijumčarske organizacije koja je mladim ženama obećavala posao na Zapadu, a prisiljavala ih je na prostituciju, prenose mediji na njemačkom jeziku.

Policija u BiH uhapsila je 16 osoba koje se dovode u vezu sa jednom kriminalnom organizacijom. Mladim ženama iz Bosne i Hercegovine, Srbije ali i iz Ukrajine su obećavani poslovi na Zapadu, ali su djevojke potom prisiljavane na prostituciju, prenosi Kleine Zeitung:

“Ove mlade žene su “nuđene” muškarcima preko interneta, a bile su zatvorene u hotelskim sobama. Austrijska policija je tako iz tih hotela oslobodila nekoliko žena, mada u samoj Austriji nije bilo hapšenja. Istraga je tek otvorena. “Pretpostavljamo da se u Austriji nalazi još takvih mladih žena. Tragamo za onima koji stoje iza toga. Te žene nisu bile same, postojali su oni koji su pazili na njih, oni koji su organizovali posredovanje usluga u prostituciji, oni koji su stalno dolazili i odlazili iz zemlje”, prenosi Gerald Tatzgern iz Saveznog ureda za borbu protiv kriminala u Austriji. On tvrdi da se u ovim slučajevima radilo o “prikrivenoj prostituciji”. Vlasnici hotela navodno nisu znali šta se odvija u sobama u kojima su se nalazile žene. Često su mijenjani hoteli u kojima su žene bile smještene. Kriminalna organizacija je djelovala u cijeloj Austriji, a seksualne usluge su nuđene preko posebne internet stranice.

Oslobođene žene potiču iz BiH i Srbije. Neke od njih su bile svjesne u šta se upuštaju, ali nisu znale ništa o lošim uslovima života i o tome da će njihova zarada biti mizerna. Nekima je rečeno da će raditi kao plesačice u barovima, ali su potom bile prisiljavane na prostituciju. U slučajevima kada su htjele da napuste posao, bile su izložene masivnom pritisku koji je išao od upotrebe sile do prijetnji da će rodbini u domovini biti rečeno čime su se bavile, piše Kleine Zeitung, a prenosi Deutsche Welle.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.