Ko je Alija Delimustafić?

Vijesti 11. nov 201609:38 > 09:44
Podijeli:
Izvor: CIN

U ranim jutarnjim satima u zajedničkoj akciji Federalne uprave policije i MUP-a Republike Srpske uhapšeno je nekoliko osoba, među kojima je i Alija Delimustafić.

Alija Delimustafić je početkom rata u BiH obnašao funkciju ministra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH, te kratko i ministra za snabdijevanje nakon čega odlazi u Austriju i vraća se nakon kraja rata. Za Aliju Delimustafića vezan je cijeli niz afera.

Na Osnovnom sudu u Sarajevu tokom 1985. i 1987. protiv njega je vođen krivični postupak zbog optužbe za počinjeno krivično djelo oštećenja tuđe stvari, ali je presuda bila oslobađajuća. Protiv Delimustafića su prijave podnosili i Jusuf Pušina, Delimustafićev nasljednik na mjestu ministra, te Bakir Alispahić.

Delimustafić se povezivao s aferom BH Banke – DD Sarajevo, kada je kao predsjednik UO te banke navodno pokušao podići cjelokupni iznos sa tadašnjih računa BH Banke. U svojstvu ministra MUP-a RBiH Delimustafić je optužen i za zloupotrebu službenog položaja zbog ugovaranja kupovine 32 putnička automobila.

U javnosti je optuživan i za pokušaj državnog udara za vrijeme predsjednika Alije Izetbegovića, a tokom rata bio je i direktor kompanije Cenex, koja je bila u vlasništvu njegovog brata Mirsada.

On je 1995. godine preselio u Hrvatsku gdje je dobio i državljanstvo te zemlje. Od 2001. godine Delimustafić se nije pojavljivao, a spekulisalo se da se skriva u Beogradu i Banjaluci.

Za Beograd se ispostavilo tačnim kada su ga uhapsili u glavnom gradu Srbije prema Interpolovoj međunarodnoj potjernici zbog falsifikovanja dokumenata 17. januara 2002. godine uhapšen je u akciji MUP-a BiH na osnovu dvije Interpolove potjernice, za pronevjeru i falsfikovanje službenih isprava, te za otmicu u Njemačkoj.

Alija Delimustafić pravosnažno je presuđen na četiri godine zatvora 2003. godine, zbog planiranja otmice Kasima Bjelajca u Minhenu 1996. godine. Uhapšen je i 2013. godine zbog organizovanog kriminala, a njegov brat Mirsad je tada pobjegao i za njim je raspisana potjernica.

Alija, Enver i Hajrudin Delimustafić hapšeni su i 2000 godine, zbog prevare Hipotekarne banke. Alija Delimustafić se povezivao sa švercom oružja i ratnim profiterstvom, te drugim kriminalnim radnjama.

Krajem 2005. godine tadašnji premijer FBiH, Niko Lozančić, je iskoristio svoje ovlasti i pomilovao Delimustafića te ga oslobodio izdržavanja dijela kazne. Delimustafića je pomilovao i Živko Budimir na način da mu je kazna izbrisana iz evidencije suda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.