N1 u Londonu: Priča o uspješnim Bosancima i Hercegovcima

Vijesti 11. nov 201621:57 > 22:07
N1

"Moguće je živjeti svoj san", tako - u srcu Londona svoju priču počinje uspješni Bosanac i Hercegovac Bojan Radević. Ovaj mladi programer sa banjalučkog elektrotehničkog fakulteta nije gubio vrijeme. Kao student sa dobrim prosjekom iskoristio je sve prednosti stipendija i praksi širom Evrope.

Nakon prakse od godinu i osam mjeseci u jednoj IT kompaniji u Beču počinje se zanimati za sektor finansija. Put ga dalje vodi u London gdje stiče zvanje magistra finansija na prestižnoj London School of Economics and Political Science.

“U Beču sam saznavao o finansijama i bankarstvu, upoznao ljude iz svijeta ekonomije i počeo se interesovati za taj sektor. Tada se javila želja da u inostranstvu upišem master iz finansija i da naučim više o tome prije nego što apliciram za posao. Aplicirao sam na više fakulteta, ali želja mi je bio London i imao sam sreću da sam tu i primljen. Master nije bilo teško završiti, ali je bilo odricanja u finansijskom smislu. London je skup grad, no želja i trud su se isplatili”, kazao je Bojan za N1.

Pola godine ovaj mladi magistar imao je praksu u jednoj japanskoj banci nakon čega se vraća u Banja Luku, ali ne odustaje od sna da se i dalje usavršava u Londonu i aplicira za posao. Tako je i bilo.

“Smatrao sam da trebam pokušavati. Onda sam aplicirao i dobio praksu u jednoj od najvećih američkih investicionih banaka.” Bojan se vraća u London i nakon prakse u maju 2014. dobija stalno zaposlenje.

N1

London učvrstio prijateljstva

U kratku posjetu svom prijatelju Bojanu u London je stigao Adi Bikić, savjetnik zamjenika ministra pravde BiH. Bojan je Adiju 2014. nesebično ponudio smještaj tokom prakse u jednoj od najvećih advokatskih kancelarija.

“Bojana sam upoznao tokom studija u Beču i ostali smo u kontaktu. Vremenom se i meni preko jedne studentske organizacije ukazala mogućnost da radim praksu u Londonu. Jedna od najvećih advokatskih kancelarija na svijetu raspisala je konkurs na koji su se prijavili studenti prava i mladi pravnici sa područja Evrope. Imao sam sreću da budem prvi na listi i dobijem praksu u Londonu, a Bojan je bio toliko dobar i plemenit da me tokom tih četiri mjeseca primi u svoj stan”, kazao je Adi za N1. Adi Bikić vratio se u Bosnu i Hercegovinu i prihvatio poziciju savjetnika zamjenika ministra pravde BiH.

N1

“Imao sam dosta ponuda za posao u Beču gdje sam završio fakultet, jednu ponudu iz Londona i ovu iz Sarajeva. Našao sam se na životnoj raskrsnici i na opšte iznenađenje porodice i prijatelja odlučio sam da se vratim u Bosnu i Hercegovinu. Nakon što sam većinu života proveo u inostranstvu smatram da je došlo vrijeme da budem u svojoj domovini i doprinesem koliko znam. Lijepo je kada mladi ljudi putuju i profitiraju od globalizacije, ali je još ljepše kada se sa tim stečenim znanjem vrate u svoju domovinu”, rekao je Adi.

Novinarka N1 Milica Vučetić i Adi Bikić nalaze se u Londonu u sklopu Fellowship programa u organizaciji Vlade Velike Britanije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.