Šta je donio sastanak nezavisnih načelnika i gradonačelnika

Vijesti 12. nov 201618:00 > 19:20
N1

Održan je prvi, ovoga puta, kažu, neformalni sastanak nezavisnih načelnika i gradonačelnika bh. općina i gradova izabranih na nedavnim lokalnim izborima. Na sastanku je bilo riječi o saradnji i načinu na koji bi mogli pomoći jedni drugima u radu u sljedećem periodu.

Međutim, kako su rekli – rano je govoriti o ujedinjenju u neki politički blok, ali ništa nije isključeno.

Zenica, Stari Grad Sarajevo, Goražde, Visoko, Bugojno, Bužim, Bosanski Petrovac i Kalesija su lokalne zajednice u kojima su u utrci za načelničke i gradonačelničke pozicije pobijedili nezavisni kandidati i uzdrmali, a neki će reći i tektonski poremetili, partijski sistem u Bosni i Hercegovini. Danas, svi za jednim stolom – s dobrim raspoloženjem, ali i namjerama, kako kažu, da narodu na lokalnom nivou učine život boljim i kvalitetnijim.

Svi smo mi ovdje izabrani od strane građana, nismo izabrani samovoljom, niti su nas postavili i doveli na neke izvedene funkcije kao što se radi na višim nivoima vlasti, i sve ono što budemo radili a isto tako i vijećnici, biće u korist ili protiv građana, tako da, što se kaže neka svako daje dževap pred narodom“, izjavio je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo.

Njihova svrha je, kažu, potpuno drugačiji politički pristup. Napraviti prvi kontakt, razmijeniti iskustva, razgovarati o poslu, načinu kako pristupiti svakodnevnim funkcijama. Ipak, trenutno odbacuju mogućnost formiranja novog političkog bloka.

Mislim da nam u ovom trenutku nije potrebna politika da bismo mi radili svoj posao. Mi smo dokazali da nam nije potrebna politika ni prilikom kandidature i izbora, i mislim da je građanima preko glave politika. Jedina naša politika je briga za narod. Kada je riječ lično o meni, ja nemam nikakve ni želje ni ambicije da budem član bilo koje političke stranke kojom će neko dirigirati, komandovati i tražiti određene ustupke“, kazala je Amra Babić, načelnica Općine Visoko.

Cilj je ojačati načelničke i gradonačelničke pozicije, ali i uticati na izmjene zakona koji su ključni za lokalnu samoupravu. Smatraju da se zbog trenutnog sistema finansiranja glomazne administracije zadužuju lokalne zajednice a ispaštaju građani. Takvoj politici žele stati ukraj.

Da budem najiskreniji – politika je sve u životu i sve opcije su otvorene, bude li opstrukcija sa viših nivoa bit će opstrukcija i s naše strane. Šta ćemo u političkim smislu u budućnosti uraditi rano je govoriti, ali bitno je da su građani na izborima poručili – dosta im je partija jer su partije izvarale sve građane“, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Danas upoznavanje sa ciljevima, druženje, ručak… Do idućeg druženja mašti na volju. A kažu da će ga biti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.