Hag ispituje tvrdnje o sve više oboljelih od raka u pritvoru

Vijesti 15. nov 201617:53 > 16. nov 2016 08:02
Reuters/Robin van Lonkhuijsen

Haški tribunal je otvorio istragu o tvrdnji Radovana Karadžića da su u sudskom pritvoru u Sheveningenu učestala maligna oboljenja među pritvorenicima.

Sudija Theodor Meron rekao je da je Sud, poslije ponovljenih Karadžićevih tvrdnji da je među pritvorenicima povećan broj oboljelih od raka, angažovao dvojicu nezavisnih doktora koji trenutno sprovode istragu.

“Njihov izvještaj očekujemo do kraja novembra ili početkom decembra”, precizirao je sudija Meron.

Tribunal je 24. marta Karadžića (71), ratnog predsjednika Republike Srpske, nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i uzimanje pripadnika UN za taoce.

Sudija Meron juče je naglasio da rok za podnošenje žalbi na tu presudu, koje su najavili i branioci i tužioci, ističe 5. decembra. Karadžićev branilac Peter Robinson najavio je da ću u roku podnijeti žalbu na kojoj, kako je dodao, radi i sam Karadžić.

Karadžić je i juče ponovio da mu se zdravstveno stanje, koje je ranije bilo “perfektno”, “značajno pogoršalo” od kada je u haškom pritvoru, iako “nema prigovora na zdravstvenu službu”. Žalio se i na to što, kako kaže, u pritvoru ne može da nastavi da se pridržava “vjerskog načina života i istočnjačke i naše narodne medicine”, kao i da mu nije dozvoljeno da uzima “suplemente”.

“Čudna pravila onemogućila su me da preduzmem preventivne korake u očuvanju zdravlja”, rekao je Karadžić.

On se požalio da pati od “metaboličkog sindroma i visokog nivoa šećera u krvi” i da lijekovima drži “pod kontrolom” povišeni krvni pritisak.

Zato što, “kao pisac”, “15 sati dnevno provodi za kompjuterom, a to je težak položaj”, Karadžić je, kako je rekao, dobio novu stolicu, ali mu nije dozvoljeno da koristi i jastuk za sjedenje koji je kupio.

Karadžić je sudiju pitao i zašto pritvorenici za kontakt s najmilijima ne mogu koristiti Skype, pošto njegovi “iz raznih razloga ne mogu svakog mjeseca dolaziti” da ga posjete.

Za pritvorske uslove je rekao da ne prate napredak čovječanstva, a on je “deceniju odvojen od struke i porodice”.

Sudija Meron, kome se Karadžić zahvalio na dosadašnjoj pomoći, odgovorio je da će od sudskog sekretarijata zatražiti objašnjenje o Karadžićevim primjedbama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.