Priča Mire Radielović: Od Breze do Bijele kuće

Vijesti 17. nov 201610:04 > 11:24
Facebook / Donald Trump / Arhiv

Nakon vijesti da se u Trumpovom timu nalazi i Mira Radielović Ricardel porijeklom iz BiH, provjerili smo ko je ona i kako je tekao njezin put od malog mjesta u BiH kao što je Breza do člana osoblja Donalda Trumpa.

Naime, otac Mire Radielović Ricardel je Petar Radielović, rođen 21. 03. 1929. godine u Brezi.

Kao 16-godišnjak je preživio Bleiburg, a zatim je studirao na Univerzitetu u Zagrebu na odsjeku Medicine.

Njegov studij su prekinule tadašnje vlasti, a 1954. godine je odselio u Austriju. Dvije godine kasnije iz Austrije seli u Sjedinjene Američke Države, gdje je radio u željezari u Wisconsinu, a upisao je i studije primjenjene umjetnosti.

Iste godine oženio je Brigittu Heinrich, koju je upoznao u Heidelbergu.

1961. godine se preselio u Los Angeles, a pet godina kasnije je pokrenuo vlastiti biznis sa štamparijama “Graph-o-lith Printing” koji je radio sve do penzije.

Bio je aktivni član zajednice Hrvata u SAD-u, kao i crkve St. Anthony's Croatian Catholic Church, a bio je osnivač i direktor lokalne Parohije.

Također, na godišnjem fesitvalu koji je organizovala Parohija mogao je biti viđen iza oblaka dima za svojim roštiljom sa ćevapima i širokim osmijehom.

Preminuo je 23. januara 2005. godine, a sa Brigittom je imao dvoje djece; kćerku Miru i sina Marka.

Mira Radielović Ricardel je potpredsjednik Odjela za razvoj SM&DS (Boeing Strategic Missile & Defense Systems), koji se bavi razvojem odbrambene strategije SAD-a.

Prije ovog posla, bila je zamjenik sekretara odbrane za međunarodnu sigurnost, a bila je angažovana na projektima vezanima za Evropu, NATO i razvoj nuklearnog programa.

Nagrađena je medaljom za izuzetan doprinos u radu 2005. godine, a nagradu je dodijelilo Ministarstvo odbrane SAD-a.

Radielović je vlasnica nekoliko diploma sa Georgetown univerziteta i doktorata sa Poslovne škole The Fletcher kao i diplomu iz diplomatije sa univerziteta Tufts.

Članica je Vijeća za međunarodne odnose, a od ove godine je i član izabranog tima Donalda Trumpa koji će činiti rukovodstvo Bijele kuće nakon pobjede na američkim predsjedničkim izborima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.