Nacionalna biblioteka BiH obilježila 69. godišnjicu

Vijesti 04. dec 201413:08 > 13:11
Fena

Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH danas je na akademiji u Vijećnici obilježila 69. godišnjicu.

Fena
Fena
Fena
Fena
Fena
Fena

Akademiji su prisustvovali brojni predstavnici NUB-a BiH, akademske zajednice, javnog i kulturnog života BiH, Akademije nauka i umjetnosti BiH te vlasti i diplomatskog kora.

Pozdravne riječi prisutnima je uputio direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina, naglasivši da ova institucija tokom gotovo sedam decenija postojanja u kontinuitetu predstavlja središnju instituciju u oblasti bibliotekarstva u BiH. Ova biblioteka, kazao je, prikuplja, stručno obrađuje, čuva i daje na korištenje monografske i serijske publikacije i drugu bibliotečku građu.

Ovčina je također podsjetio na težak položaj NUB-a BiH kao jedne od sedam institucija kulture kojima od rata do danas nije riješen pravni status, a time ni redovno finansiranje. Također je istaknuo da na sudu traje proces vezano za utvrđivanje prava korištenja zgrade Vijećnice kao prijeratnog doma Biblioteke.

Podvukao je da Biblioteka sve protekle godine trezori i njeguje nemjerljivo vrijedno bogatstvo kulturne i duhovne dokumentarne bh. ostavštine te da je i nakon požara u augustu 1992. godine uspjela sačuvati najvažniji dio bibliotečkog fonda – specijalne zbirke.

“I pored apokaliptičnog stradanja, ova biblioteka i danas baštini najdragocjenije primjerke bh. riznice – rukopise, inkunabule, raritete, grafičku i kartografsku zbirku, čije je očuvanje ponos, ali i golema odgovornost Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH”, istaknuo je.

Potpredsjednica ANUBiH Adila Pašalić-Kreso navodi da akademici i umjetnici nisu mogli nastati bez knjiga i znanja pohranjenog u njih, kao i da su oni najveći konzumenti, ali i proizvođači knjige. Podvlači da samo tako ta naučna i umjetnička djela ostaju pohranjena za buduće generacije.

“Bilo je pokušaja da nas paljenjem i uništavanjem knjiga vrate na neko divljaštvo te da se time prenese poruka da ne treba ni da postojimo. Međutim, oni koji su to činili sebe su učinili divljacima koji su spalili svoju humanost i vrijednost kulture”, naglasila je ona.

Sekretarka Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Ljiljana Prelčec ocjenuje da je NUBBiH drevna ustanova na ovim prostorima koja predstavlja razvoj naučnoistraživačkog rada posebno na obrazovnim institucijama.

“NUBBiH ima bogatu prošlost, što joj daje i obavezu da ima bogatu i budućnost. Kolektivu Biblioteke upućujem najiskrenije čestitke, sa željom da u što skorije vrijeme riješe sve probleme”, kazala je ona.

U okviru programa obilježavanja 69. godišnjice NUB-a BiH, predstavljena je i knjiga “Biblioteka koja ima prošlost i budućnost: Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH” autorice Amre Rešidbegović, koja je svojevrsna monografija ove institucije, te projekt “Princ Franz Ferdinand i Sophie: digitalna narativna priča”, koji donosi digitalizovane fotografije Ferdinanda i Sofije iz bibliotečkog fonda.