Sve je to BiH: Život u minskom polju

N1

Ostavština rata - mine još uvijek odnose živote u BiH. Posljednji slučaj, pogibija pastira u Travniku. Provjerili smo kakva je situacija u Doboj Istoku, gradu u kojem je rat ostavio najviše mina i odnio najviše žrtava.

Malo u Federaciji BiH, malo u Republici Srpskoj. Ovo je mjesna zajednica Stanića rijeka. U njoj je nekoliko zaseoka, neki su u RS-u, a neki u FBiH i zato ovo mjesto zovu Ničija zemlja.

Zbog ovog ničija, mještani zaseoka Hodžići su dugo živjeli doslovno u minskom polju. 20 godina je trebalo da se entitetske civilne službe udruže i počnu sklanjati mine.

Prije dvije godine, pokazuje nam Hasan, na ovom polju bile su oznake ‘PAZI MINE’. Sada je tu posijan krompir.

Desna strana je komplet očišćena, ovaj dio od afalta, očišćeno je lijeve strane sigurno jedno 100 kvadratnih kilometara. Sad je urađeno, sad se može prići tom posjedu, ko ima volju prići, fala im ko je uradio“, kazao je Hasan Hasić.

Takvu sreću još uvijek nemaju ova dva dječaka. Sankaju se i čuvaju ovce na pedlju brda. Ovamo ne smiju. Adilu je mina ubila oca, a Latifu brata. Pokazuje nam pronome, mine koje su posijane posvuda.

Sve je ovo bilo minsko polje, nemaš kud ići, i ovo su ljudi čistili po sebi, i ovo nije sigurno, gdje je sijeno. Vidiš onu draču tamo. Tu su bili promovi. To je sve minsko polje. Ovo sve veže minsko polje. Sve promovi. Dole se nikako ne smije“, rekao je Mehmedalija Senadić.

Iako iz civilnih uprava kažu da je prošle godine urađeno više nego ikad, rezultate ne prihvataju kao uspjeh jer je ovaj posao davno trebao biti urađen.

Mogu reći da smo u ovoj godini realizirali osam projekata. Zajedničkim snagama Doboj istok i Doboj, i deminirana je površina oko 380.000 kilometara kvadratnih što je tempom koji se do sada išlo veliki uspjeh“, izjavio je Sulejman Delić.

Mještani se nadaju da će i ostatak njihove zemlje biti deminiran. Jer osim straha, kažu, gola je borba za egzistenciju. Zemlju obrađivati ne mogu, niti kričiti šumu. Komšije nam pokazuju šta je očišćeno, a šta ne. I oni su imali žrtava u porodici, ali o tome ne žele govoriti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.