Poznato ime prvog kandidata za člana Predsjedništva BiH

Vijesti 21. nov 201611:49 > 13:07
N1

Premda su do općih izbora ostale skoro dvije godine, već je poznato ime prvog kandidata za člana državnog Predsjedništva.

Bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović je u razgovoru za N1 najavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH na narednim izborima.

Nažalost i prošli izbori kao i oni prije nas nisu izraz direktne volje birača s obizrom na inžinjeringe koji se provode tokom izbornog procesa. Mi zagovaramo elektronsko glasanje i izlazak na izbore bez elektronskog glasanja“, kazao je Lijanović za N1.

Istakao je da se na narednim izborima planira kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

Planiram se kandidovati na narednim izborima za člana Predsjedništva BiH i pokušat ćemo izboriti da imamo elektronsko glasanje i onda bi imali sigurno odraz volje birača. Nadam se da su parlamentarci svjesni te situacije i da će do idućih izbora osigurati elektronsko glasanje kako bi i u parlamentu bio odraz volje birača a ne odraz inžinjeringa političkih struktura“. 

Na pitanje zbog čega smatra da je sistem elektronskih glasanja bolji nego trenutni, kazao je:

Sistem elektronskih glasova je za birače puno jednostavniji nego sadašnji. Ono što je ključno jeste da birač zaokruži na listiću ono što želi to ide kroz skener koji učitava šta je glasovano, kako u kasnijem preboravanju ne bi došlo do izmjene izbornih rezultata što je ovdje praksa“.

Isto tako važno je da odraz prsta bude potvrda dolaska na izbore, a ne kako je sadašnja situacija kad je lako upisivati da je neko došao, a on nije došao“, poručio je Lijanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.