Sarajevska olimpijada živi na eBayju i mnogo je skupa

Vijesti 22. nov 201617:05 > 17:11
Screenshot | N1

Olimpijskih igara koje su održane u Sarajevu 1984. godine i danas se mnogi sjećaju kao najvećeg događaja ikada održanog na ovim prostorima.

Tada su proglašene najboljim organizovanim zimskim igrama ikada održanim, a danas ih se mnogi sjete samo na godišnjicu obilježavanja. 

Međutim, sarajevske Olimpijske igre još uvijek žive. Uvjerite se sami putem jednostavne pretrage najvećeg svjetskog servisa za on-line kupovinu, eBayju.

Značke, bedževi sa likom Vučka, zvanične maskote, kovanice iz tog perioda, akreditacije, medalje samo su neki od artikala koje možete pronaći na eBayju. Od jeftinih do skupih asesoara iz 1984. godine i motiva sa OI u Sarajevu – izbor na eBayu je skoro pa nesaglediv.

Trenutno najskuplji artikal vezan za OI u Sarajevu nalazi se u Holandiji. Jedan korisnik iz ove zemlje ima originalni poster Olimpijskih igara u Sarajevu kojeg je dizajnirao veliki umjetnik Andy Warhol.

Trenutno najbolja ponuda za njega iznosi blizu 3.000 dolara, a za osobu koja ga kupi – dostava je besplatna. U Srbiji se nalazi izuzetno rijetka baklja za paljenje olimpijskog plamena.

Njena cijena iznosi 2.499 dolara, dok je vlasnik računa na eBayju iz SAD-a u posjedu kolekcije zlatnih i srebrnih novčića sa motivima sarajevske olimpijade, a za njih traži 2.114,99 dolara.

Za 1.799,99 dolara iz SAD-a možete naručiti set srebrnih novčića/dinara, a sa Novog Zelanda možete naručiti ogromnu maskotu Vučka, koja košta 799 američkih dolara. Vlasnik je u posjedu tri maskote.

Bronzanu medalju sa Olimpijskih igara iz Sarajeva možete naručiti iz Južne Koreje za 350 dolara, a iz Bugarske za 315 dolara. Opcije su mnogobrojne, a samo jedan dio njih je naveden u ovom tekstu. 

Suštinski, ako želite vidjeti šta sve možete naručiti i ako ste strastveni kolekcionar (ili nostalgičar) dovoljno je otvoriti stranicu eBayja, u pretragu ukucati Winter Olympic 1984, otvoriti nalog i naručiti sve ono što vas eventualno zanima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.