Ustavni sud BiH odbacio kao nedopuštenu apelaciju RS-a

Vijesti 23. nov 201612:47 > 12:54
N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je održao redovnu sjednicu Velikog vijeća.

Sud je donio jedan broj odluka kojima su odbačene kao nedopustive apelacije koje su očito bile neosnovane, jer zahtjevi apelanata nisu bili opravdani, odnosno činjenice koje su apelanti predočili Sudu u tim slučajevima ni na koji način nisu mogle opravdati tvrdnju apelanata da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom, ili da apelanti kao stranke u postupku snose posljedice kršenja prava zaštićenih Ustavom, navodi se u Ustavnom sudu BiH.

Sud je odbacio jedan broj apelacija koje su podnesene nepravovremeno, nakon proteka roka za podnošenje apelacije, ili preuranjeno, odnosno u slučajevima u kojima je Sud utvrdio da apelanti nisu iskoristili sve raspoložive pravne lijekove u prethodnom postupku. Isključivo radi ilustracije, izdvajamo:

Ustavni sud BiH je odbacio kao nedopuštenu apelaciju Republike Srpske protiv presude Suda Bosne i Hercegovine kojom je potvrđena prvostepena presuda tog suda u dijelu u kojem je utvrđeno pravo vlasništva Bosne i Hercegovine na nekretninama upisanim u privremenom listu nekretnina Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Republike Srpske – Područna jedinica Han-Pijesak, koje u naravi čine objekt Ministarstva odbrane i pašnjak IV klase, ukupne površine 11.474,00 m2, kojom je naloženo Republičkoj upravi za geodetske i imovinskopravne poslove Republike Srpske da izvrši uknjižbu prava vlasništva na Bosnu i Hercegovinu na navedenim nekretninama i da izvrši brisanje upisa svih prava apelantice kao tužene upisane na predmetnim nekretninama, što je Republika Srpska dužna trpjeti.

Apelacija je odbačena kao nedopuštena, zato što je preuranjena, jer je podnesena prije donošenja odluke nadležnog suda o izjavljenom pravnom lijeku. Naime, apelantica (Republika Srpska) je 27. septembra 2016. godine izjavila reviziju Sudu BiH protiv drugostepene presude.

U interesu apelanta jeste da se iscrpe sve mogućnosti odlučivanja pred redovnim sudovima, u skladu sa pozitivnim propisima. S obzirom na izuzetke predviđene u važećim odredbama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, prema kojem nadležni sud može dopustiti reviziju u svim predmetima, Ustavni sud bi donošenjem svoje odluke prije donošenja odluke nadležnog suda o izjavljenoj reviziji prejudicirao to pitanje.

Nakon donošenja odluke o zahtjevu Republike Srpske za reviziju protiv drugostepene presude, nezavisno od sadržaja te odluke, apelant ima mogućnost da ponovo podnese apelaciju.

U skladu sa zaključkom da je apelacija preuranjena, Ustavni sud je zaključio da nema osnove za razmatranje apelantovog prijedloga za donošenje privremene mjere za obustavljanje izvršenja odluka Suda BiH.

Odlučujući o apelacijama u vezi s donošenjem odluka u razumnom roku, o dopustivosti i meritumu, Sud je donio jedan broj odluka kojim je ustanovljena povreda prava apelanata na pravično suđenje, odnosno odbio je kao neosnovane apelacije u slučajevima u kojim je zaključio da takve povrede nije bilo.

U svim slučajevima u kojim je utvrdio postojanje povreda prava apelanata na pravično suđenje Sud je naložio nadležnim sudovima ili upravnim organima da hitno okončaju postupke, te da u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke obavijeste Sud o mjerama koje su preduzete s ciljem njihovog izvršenja“, navedeno je iz Ustavnog suda BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.