"Betonizacijom" Sarajeva do aerozagađenja i bolesti

Vijesti 24. nov 201617:37 > 19:22
N1

Evropska agencija za okoliš upozorava da zagađenje zraka svake godine oduzme 500.000 ljudskih života. Sarajevo se uvrštava među najzagađenije u Evropi. Uzroka je više, a jedan od njih je i neplanska gradnja. Nije više ni poznato ko ustvari planira razvoj naših zajednica, vlasti ili investitori...

U decembru 2015. godine zagađenje u Sarajevu je bilo na zabrinjavajućem nivou. Zdravstvena struka savjetovala je smanjen boravak na otvorenom.

Godinu dana poslije, zagađenje je ponovo zabrinulo i građane i zdravstvene radnike. O uzrocima i posljedicama nadležni uglavnom šute…

Postavlja se pitanje ko ustvari planira izgradnju Sarajeva, koliki uticaj imaju veliki lobiji i investitori, te da li uopšte postoji strategija? Proteklih godina svjedočimo tzv. betonizaciji Sarajeva, a posljedica lošeg planiranja je i povećanje aerozagađenja te nestanak zelenih površina.

U samom jezgru grade se objekti koji prije samo nekoliko godina nisu bili ni planirani… Stručnjaci smatraju da je često zanemaren osnovni urbanistički plan grada.

“U poglavlju zaštite životne okoline stoji izričito preporuka da se u osovini razvoja grada Sarajeva, to je ova kotlina istok-zapad tok rijeke Miljacke, da se preporučuje izgradnja objekata koji nisu tzv. visoki objekti”, kazala je Nasiha Pozder sa Arhitektonskog fakulteta, katedra za urbanizaciju.

Ali takvi planovi se mijenjaju…

Struka navodi i sporni član 46 Zakona o prostornom uređenju koji isključuje javnost i struku, jer se korekcije plana vrše uz potpis načelnika, gradonačelnika te ministara nadležnih kantonalnih ministarstava.

Tako su planski ili neplanski visoki objekti trajno narušili protok zraka kroz sarajevsku kotlinu.

Mi smo na neki način začepili taj tok provjetravanja grada Sarajeva. Kada tome dodate zimski period i loženja koja se dešavaju na padinama jasno je da smo napravili čep koji je jako teško probiti“, istakla je Pozder.

Taj čep u zimskom periodu konstantno šteti zdravlju stanovnika, čak i više nego što smo svjesni, poručuju iz ekoloških udruženja.

Postoje istraživanja Evropske agencije za zaštitu okoliša i Svjetske zdravstvene agencije koja pokazuju da smo mi nažalost na petom ili šestom mjestu po broju smrtnosti stavnovnika od zagađenosti zraka“, naveo je Rijad Tikveša iz Udruženja za zaštitu okoliša, prirode i zdravlja.

Stvarna opasnost se još uvijek ne može mjeriti u brojevima već se oslanjamo na procjene svjetskih stručnjaka, a kao posljedica toga, brojni propusti prolaze neopaženo…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.