Iz Banjaluke stižu nove cipele za haške optuženike

Vijesti 26. nov 201622:21 > 22:25
Screenshot ATV

Četvorica Srba i petorica Hrvata, hodnicima Sheveningena šetaće u novim “Beminim” cipelama.

“Došla je ideja kad pročitam, koji god izađe Srbin ili Hrvat, bilo koji da izađe iz Haga dođe kući, kako lijepo govore jedni o drugima, kako ih je ta muka natjerala da se tamo slože, ovamo su ratovali sad se slažu, pomažu jedan drugom, vezani su jedni za druge. Pa sam htio da ta njihova energija malo pređe i na nas”, kaže Marinko Umičević, direktor tvornice obuće “Bema”, piše ATV.

Ratko Mladić, Stojan Župljanin, Mićo Stanišić i petorica hrvatskih osuđenika, izrazila su želju za cipelama na pertlanje. Radovan Karadžić odabrao je mokasine.

“Boja je crna, samo je za generala Mladića braon. Materijali su vrhunski, ševro, mekan, udoban, lijep. A na koncu konca, cipele su iz Banjaluke”, ističe Umičević.

Za kroj cipela pobrinuo se lično modelar Nenad Banović. Štikle za prvu damu Amerike, Melaniju Tramp, kaže, bile su veći izazov. Decenijsko iskustvo i mirna ruka, dali su željene krojeve i modele cipela za haške osuđenike.

“Nije tu bilo teško snaći se. Teško je bilo, da se pripremi materijal, da se odabere materijal, kalup, đon i tako da se to sve pripremi, a model odgovara ljudima određene dobi”, rekao je Nenad Banović, modelar u tvornici obuće “Bema”.

Osim cipela, u paketu za Hag, naći će se knjige i risiver za televizor. U “Bemi”, očekuju poziv iz Amerike za inauguraciju. Haškom se, vjerovatno, ne bi mnogo obradovali.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.