Kako se postavlja zastava BiH

Vijesti 28. nov 201610:22 > 01. mar 2017 10:46
N1

Danas se u BiH obilježava Dan nezavisnosti. Tokom obiježavanja ovog značajnog dana na brojnim institucijama često vidimo kako su državne zastave okačene na pogrešan način.

Centralni dio zastave BiH je trokut koji ima dvije simbolike.

“Trokut na državnoj zastavi simboliše njen geografski izgled. Također, on predstavlja i tri konstuitivna naroda”, kazao je Bijedić.

OVDJE PRECIZNO PROČITAJTE KAKO SE PRAVILNO POSTAVLJA ZASTAVA BiH

Bh. zastava ima samo jedno lice, za razliku od većine svjetskih zastava. Razlog za to leži u nepostojanju pravilnika o kačenju zastave i njenom obilježavanju, objašnjava dizajner.

Svjedoci smo da se državna zastava često kači na pogrešan način. Trokut ne smije biti okrenut naopako.

“Prema pravilu veksilologije, nauke o zastavama, zastava se kači na lijevu stranu jarbola. Zastva BiH je horizontalna i problem nastaje kada se ona postavlja u vetikalni položaj. Zastava se kači u smjeru kazaljke na satu”, istakao je.

Pitanje državne zastave nije riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. godine. Dugo su politički predstavnici iznosili radikalno različite prijedloge zastave, u vezi čega se nisu mogli dogovoriti.

Početkom februara 1998. godine, tadašnji visoki predstavnik u BiH Carlos Westendorp sam je donio odluku o zastavi BiH. Godine 2001. Zakon je usvojio Parlament BiH. No, od tada, do danas, nije riješen problem kako pravilno istaknuti državnu bh. zastavu.

“Prvobitno rješenje na zastavi je bila svjetlo-plava boja. Kasnije je odabrana ova plava. Mnogi smatraju da je to boja EU. Drugi smatraju da je ova boja plave odabrana zato što pruža najbolji kontrast žutoj. Treba dodati da ova zastava nema heraldiku, nema grb kao što je imala zastava sa ljiljanima”.

Govoreći o zastavama svijeta, Bijedić je naglasio da zastava Japana, koja se smatra jednom od najljepših, ima sličnost sa zastavom BiH.

“Japanska zastava, kao i naša, ima samo jedan geometrijski oblik”.

Zastava BiH je od međunarodnih institucija priznata kao jedna od najsmijelijih. Iako mu je prirasla srcu, kako kaže Bijedić, draža mu je ona zastava Republike Bosne i Hercegovine iz 1991.

“Moj tetak je radio grafičko rješenje za zastavu sa ljiljanima pa je to još jedna od razloga zašto mi je draga”, zaključio je dizajner.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.