Istražili smo ima li salmonele u proizvodima na tržištu BiH

Vijesti 28. nov 201614:38 > 14:49
N1

Nakon informacija o pronalascima salmonele u susjednoj Hrvatskoj istražili smo da li ima salmonele u proizvodima u BiH i da ima li nekih posebnih instrukcija u vezi s uvozom iz nekih zemalja.

“Po pitanju pojačanih kontrola, Kancelarija za veterinarstvo BiH je već uputila dopis svim graničnim veterinarskim inspektorima da se poduzmu sve potrebne radnje kako bi se spriječio bilo kakav promet roba koje su pod našom kontrolom a koji nije u skladu sa Zakonom”, kazali su za N1 u Kancelariji za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Od početka godine do danas je zabranjen uvoz za 13 pošiljki mesa i proizvoda od mesa. Pošiljke su vraćene sa granice zbog nedostataka u dokumentaciji, nepostojanju odgovorajućeg certifikata, nepravilnog deklarisanja i nepravilnog transporta, a nije bilo zabrane uvoza zbog prisustva salmonele.

“Kancelarija svakodnevno prati hitne izvještaje o pojavi zaraznih bolesti u svijetu i u skladu sa istim redovno vrši ažuriranje postojećih uputstava o zabranama i uslovima koji se u njima zahtijevaju a koji se odnose na određene proizvode i zemlje, poručili su iz Kancelarije.

Glavni federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić rekao je za N1 da u FBiH nema salmonele i da je posljednji slučaj zabilježen prošle godine na farmi peradi ne precizirajući o kojoj farmi se radi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.