Političarka fakultetu poručila da nema politike na fakultetu

Vijesti 30. nov 201611:11 > 11:38
N1

Svečanom akademijom Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu obilježio je jučer 56. godina kontinuiranog rada, a ovom značajnom jubileju prisustvovali su brojni profesori, studenti, dekani, rektor Univerziteta, te predstavnici vlasti u Kantonu.

Tim povodom, pored dekana Mustafe Memića, te bivšeg dekana, a sadašnjeg rektora Univerziteta, Rifata Škrijelja, prisutnima se obratila i predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, koja je izrazila čast i zadovoljstvo što prisustvuje ovom događaju na fakultetu koji smatra našom najvišom naučnom ustanovom u oblasti temeljnih prirodnih i matematičkih nauka.

Osvrnula se i na ulogu vladinih institucija koju vidi kako kaže u “obezbjeđenju kvalitetnog okruženja i operativne i finansijske potpore za odvijanje naučno-nastavnog i naučno-istraživačkog rada, u pružanju pune slobode znanstvenicima, te stvaranju svih ostalih pretpostavki za kvalitetno obrazovanje učenika.”

Dodala je kako i fakultet ima zadatak, a to je da prirodno-matematičke znanosti približi sadašnjim i budućim naraštajima.

“Jedino na ovakav način zajedničkim pristupom možemo doprinijeti ostanku mladih u našoj državi, što smatram primarnim problemom s kojim se naše društvo suočava, jer su bez toga razvoj naše države i bolja budućnost svih nas u cjelini dovedeni u pitanje”, kazala je.

Prirodno-matematički fakultet osnovan je 1. decembra 1960. godine, ali su temelji postavljeni deceniju ranije, 1950., objedinjavanjem prirodnih i matematičkih nauka na odsjeku Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Kako se navodi u tekstu objavljenom na stranicama Vlade Kantona Sarajevo, Babić je prilikom svečanosti istakla da politika ne smije biti u obrazovnim institucijama. Babić je, inače, na poziciju predsjedavajuća stigla kao kandidatkinja Saveza za bolju budućnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.