Prekinuta konstituirajuća sjednica Skupštine u Srebrenici

Vijesti 01. dec 201611:43 > 11:43
N1

U Srebrenici je danas održana konstituirajuća sjednica Skupštine opštine na kojoj su razriješeni dosadašnji odbornici, opštinski funkcioneri i rukovodioci sa dužnosti. Potvrđeni su novi odbornici, njih ukupno 21, koji su položili svečanu zakletvu.

Ipak, kako javlja reporterka N1, nisu izabrani predsjednik i potpredsjednici, kao što nije ni formirana većina u Skupštini.

Potpredsjednik stare Skupštine i odbornik SDA Hamdija Fejzić, inače predsjednik OO SDA Srebrica, tražio je da se današnja sjednica prekine i odgodi za sedam dana. Fejzić je zahtjev obrazložio pozivajući se na sporazum koji je bivši načelnik Ćamil Duraković ranije potpisao s predsjednicima federalnih stranaka o tome da odbornici tih stranaka neće stupati u pregovore o formiranju večine u Skupštini.

Fejzićev zatjev nije prošao nakon čega su on i još sedam odbornika iz stranaka koalicije napustili sjednicu. Trenutno je pauza, a sjednica se najvjerovatnije neće ni nastaviti.

Inače, Bošnjaci nemaju kapacitet da sami formiraju Skupštinu. Koalicija SDA, SBB i SBiH ima sedam, SDP 2 odbornika.

Izabrano je radno predsjedništvo Skupštine na čelu s Hakijom Meholjicem iz SDP, kao najstarijim odbornikom.

Danas se prisutnim obratio i srebrenički načelnik Mladen Grujičić koji je pozvao na saradnju i maksimalan rad kako bi vratili međusobno povjerenje jer, kako je kazao, više nema vremena za gubljenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.