Bivši ministar Damir Hadžić tvrdi: Postao sam laka meta

Vijesti 03. dec 201618:57 > 19:02
N1

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor bivšem načelniku Općine Novi Grad Sarajevo Damiru Hadžiću koji je uhapšen u akciji "Blok".

Bio je to prijedlog Tužilaštva KS kojem su u nadležnost danas predati tužitelji uhapšeni u okviru drugih akcija gdje su na udaru visoki politički i pravosudni dužnosnici. Jučer na optuženičkoj klupi, od danas na izdržavanju jednomjesečnog pritvora.

“Rano jutros Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Damiru Hadžiću, koji je osumnjičen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja”, kaže Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

U toku istrage u akciji Blok Kantonalno tužilaštvo Hadžića je dovelo u vezu sa spornim zemljištem u sarajevskom naselju Nedžarići.

Opština Novi Grad je Esedu Radeljašu 2006. godine dodijelila zemljište za naknadu od 51.340 KM. Nakon što ispoštovao sklopljeni ugovor te na ovoj parceli sagradio poslovni objekat opština mu oduzima zemljište. Odlučuje tražiti odštetu, koju i dobija i to za 23 puta veći iznos od prvobitne naknade.

Odluku o isplati milionske odštete direktno je donio tadašnji načelnik Damir Hadžić, tvrdi tužilaštvo. Međutim, nije samo ovaj posao sporan. Tužilaštvo Hadžića sumnjiči za dugogodišnje prljave poslove sa Radeljašem.

“Da su osumnjičeni, generalno počev od 2005. godine zajednički djelovali na učinjenju krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, da su u okviru međusobno dogovorenog plana dugi niz godina u kontinuitetu ostvarivali bitna obilježja krivičnih djela, da su bez prestanka poduzimali međusobno povezane i ovisne radnje”, kazao je Senad Osmić, postupajući tužilac.

Osumnjičeni Hadžić tvrdi da je tužilac ročištu dao jednu dimenziju koja ima isključivo politički kontekst. Tvrdi da je, otkako nije politički aktivan, postao laka meta.

“Ja već dvije godine nisam član nijednog političkog organa, nijednog političkog tijela, nijedne političke partije u BiH, kao ni bilo koje državne institucije”, kazao je Damir Hadžić, bivši načelnik Općine Novi Grad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.