Nakon kritika iz Tužilaštva BiH poručili – stižu optužnice!

Vijesti 05. dec 201617:53 > 18:42
N1

Javnosti se prvi put kao v.d. glavne državne tužiteljke obratila – Gordana Tadić. Obećala je odluke u bitnim predmetima i istaknula broj od 640 optuženih za ratne zločine i 1.797 optuženih za organizirani i privredni kriminal i korupciju.

Tužilaštvo BiH na meti je brojih kritika, a suspendirani glavni tužilac Goran Salihović sutra se suočava sa krivičnim postupkom.

Od kako je privremeno preuzela ‘vruću’ stolicu čelne pozicije u Tužilaštvu Bosne i Heregovine obraćanje Gordane Tadić čekali su mnogi. I političari, i njene kolege, i mediji. Državni ministar bezbjednosti Dragan Mektić javno je govorio o neradu ove institucije. No, tužilačke odluke u vrlo bitnim predmetima u video obraćanju najavila je tužiteljka Tadić.

“Tužilaštvo BiH će svakako prihvatiti opravdane i utemeljene kritike na naš rad, ali želimo naglasiti da su svi građani pred zakonom jednaki i nećemo dozvoliti da se neki predmeti eksponiraju iz bilo kojih razloga”, poručila je Gordana Tadić, v.d. glavne tužiteljke Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Ne napadam ja nezavisnost njihovu kad ne rade ništa, a druga stvar kako ja napadam na njihovu nezavisnost – jel oni ne smiju da podnose račune nikome u ovoj državi, kao da smo mi ovce za šišanje ovdje”, govorio je ranije Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Već smo govorili o fokusu koji je usmjeren samo na dva tužilaštva u zemlji – sarajevskom kantonalnom i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Očigledno zbog njihovog epicentra moći. Nedavna hapšenja tužilaca mogla bi dovesti do čišćenja njihovih redova smatra Erna Mačkić, glavna urednica Balkanske istraživačke mreže.

“Nemamo dokazano da postoji jak politički pritisak, odnosno da postoji neka druga vrsta pritiska koja onemogućava rad u onom mjeri u kojoj bi on trebao, ali u svakom slučaju nešto postoji. Da li ćemo se mi uhvatiti u koštac i doprinijeti tome da imamo jake pravosudne institucije na kojem nivou bile, dokle god to ne uradimo mi nećemo imati ni slučaj Sanader, niti bilo koji jači slučaj”, smatra Mačkić.

Čekaju na red ili su bez epiloga – mnogi predmeti. Takav je i onaj Dragan Čović, braća Lijanović kada su iz tužilačkog spisa nestali pojedini originalni dokumenti afere u kojoj je Čović, tadašnji federalni ministar finansija, optužen za pogodovanje firmi “Lijanovići” pri uvozu sirovina za mesne prerađevine.. Godinama kasnije Lijanovići su ključni akteri i drugih afera s mesom. I ova po budžet teška više od 11,6 miliona maraka ostala je bez epiloga. Osim mesa, malverzacije su činili i oni koji poslovali sa lijekovima. Za to su optuženi Arslanagići i drugi. Tužilaštvo je tražilo da im se od stečenog ‘carsta’ oduzme imovinska korist preko 23 miliona. Brane se slobode. O ovim i slučaju “Reket” u emisiji Pressing nedavno je govorila glavna kantonalna tužiteljka Dalida Burzić.

“Taj predmet je bio na Tužilaštvu BiH i u tom dijelu je obustavljena istraga u odnosu na Zlatka Lagumdžije i Damira Hadžića, a ovaj dio koji se tiče gospodina Hasibovića je vraćen na Tužilaštvo u Sarajevu i kad sam ja došla to je bilo već završeno, obustavljen istraga i ja sam taj predmet povukla tako da dajem provjerene tačne informacije”, kazala je Burzić.

Slučaj Bičakčić/Branković zloupotreba položaja i ovlasti?

“To je predmet kada sam ja bila predsjednik vijeća na kantonalnom sudu i to je pravosnažno oslobađajuća presuda. I koliko se sjećam u obrazloženju presude sam navela da je optužnica bila zasnovana na nezakonitom dokazu jer je bila u pitanju jedna odluka u fotokopiji koja je bila osporena od početka”, dodala je Burzić.

Javnost je dužna da zna postoji li obostrani uticaj – ‘političke i pravosudne mafije’ na ključne slučajeve. Odgovore možda saznamo kroz disciplinske postupke protiv tužilaca – poput onog koji počinje suspendovanom glavnom tužiocu Goranu Salihoviću. Do tada će se Kemal Čaušević, ključni čovjek afere teške dvije milijarde carinskih prevara, sa slobode ismijavati bivšim radnim kolegama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.