Mektić reaguje, Grabar Kitarović ostaje pri svom stavu

Vijesti 07. dec 201617:47 > 18:28
N1

Nakon kratkog zatišja, ponovno zategnuti odnosi između Zagreba i Sarajeva. Nakon što je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović upozorila na opasnost od povratka hiljada ekstremista sa sirijskog ratišta u BiH, oštre reakcije stigle su iz Sarajeva.

Oglasio se bošnjački član Predsjedništva BiH i državni ministar sigurnosti, a ova tema posvađala je i televizijske voditelje.

Odnosi Zagreba i Sarajeva, nerijetko, vise na ivici. Povod za novu krizu – različito viđenje razmjera ekstremizma u Bosni i Hercegovini. Za Kolindu Grabar Kitarović u BiH će se vratiti hiljade ratnika iz Sirije i Iraka. A nakon demantija iz BiH, i dalje ostaje pri svom stavu.

“Ostajem iza onoga što sam rekla. Trebamo istini pogledati u lice, uključujući i opasnosti od ekstremizma”, kazala je Grabar Kitarović.

I vi imate svoj ekstremizam, poručio je Bakir Izetbegović hrvatskoj predsjednici u pisanom odgovoru. “Nije dobro nazivati Bosnu i Hercegovinu neemancipiranom zemljom, te komentirati kako se Bošnjaci i Bošnjakinje oblače”, kaže Izetbegović.

“I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam, i Hrvati odlaze na strana ratišta poput ukrajinskog, u Jasenovcu je otkrivena spomen-ploča s nacističkim pozdravom, javnost se čudila nekim fotografijama s ekstremističkim barjacima, pa smo mi iz BiH izbjegavali da takve pojave komentarišemo…“, rekao je Izetbegović.

Slično je odgovorio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji i dalje tvrdi da Izvještaj SIPA-e, na koji se poziva Grabar Kitarović, ne postoji. Mektić je ponudio službene podatke prema kojima je dosad u Siriji i Iraku bilo 226 građana BiH, a ne hiljade kako to tvrdi hrvatska predsjednica. Od toga se u BiH vratilo manje od 50.

Koji je interes iznositi lažne podatke? Ako je Hrvatska u EU, e pa ne može! Ako je Hrvatska ono što predstavlja EU, onda ja nikad neću ući u takvu EU“, istakao je Mektić.

Ipak, stavove Kolinde Grabar Kitarović u Banjaluci je branio Božo Ljubić, saborski zastupnik izabran hrvatskim glasovima iz BiH.

“Izjava predsjednice se odnosila na radikalizam povezan sa vehabijsko-selefijskim pokretom”, izjavio je Ljubić.

Kada su odnosi dvije zemlje, kao u primjeru BiH i Hrvatske, zategnuti – to bude propraćeno žestokim izjavama političara. No, ovaj put – možda čak i prednjače – televizijska lica. Sve je počelo komentarom Senada Hadžifejzovića iz Sarajeva, a završilo komentarom Zorana Šprajca iz Zagreba.

Pouka iz vjeronauka: osoba može, drugarice predsjednice, a ne može religija biti radikalna“, poručio je Hadžifejzović hrvatskoj predsjednici.

Voditelj i pjesnik, duhovit kao stećak, fin kao Trump. Kako ni Bosna nije što je nekad, zašto bi i humor bio“, uzvratio je Zoran Šprajc Hadžifejzoviću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.