Produžen pritvor Esedu Radeljašu

Vijesti 09. dec 201615:18 > 15:24
Snapshot

Kantonalni sud u Sarajevu donio je odluku o produženju pritvora Esedu Radeljašu zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, potvrdila je za N1 Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

Kantonalno tužilaštvo je zatražilo produženje pritvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Podsjećamo, u akciji ‘Blok’ uhapšeni su i Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić, bivši načelnik Općine Novi Grad.

Radeljašu je 2006. godine dodijeljeno općinsko zemljište u Nedžarićima za koje je platio naknadu od 44.404 marke. Zakon o građevinskom zemljištu FBiH kaže da se fizičkom licu ne može bez javnog poziva dodijeliti državno zemljište. Saglasnost da se Radeljašu dodijeli zemljište bez javnog poziva dao je i pravobranilac.

Radeljašu je pravo na zemljište oduzeto 2010. godine zato što nije ispoštovao obaveze i u predviđenom zakonskom roku izgradio poslovni objekat. Kad je Radeljašu oduzeto pravo na raspolaganje zemljištem, on je od Općine zatražio odštetu.

Nakon vještačenja vrijednosti zemljišta donesen je nalog da se Radeljašu isplati 1,03 miliona maraka, odnosno 23 puta više nego što je platio.

Nalog za isplatu odštete Radeljašu potpisan je početkom 2010. godine. On je u to vrijeme bio općinski vijećnik u Novom Gradu, nakon što je na lokalnim izborima 2008. godine osvojio mandat kao kandidat Bosanske stranke (BOSS).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.