Kakanjcima zbog gesta omogućen doček Nove godine u Sarajevu

Facebook

Gest načelnika i građana Kaknja da se odreknu novogodišnje proslave, zarad liječenja dječaka Evela dotakao je mnoge. No, mnogi nisu znali da je upravo ovo način odlučivanja u ovoj općini. Poznatoj po mnogo čemu!

Skoro je osam. Grad se budi. Građani žure na posao. Kakanj ove godine bez prazničnih ukrasa. Sav novac planiran za organizovani doček Nove godine, načelnik Nermin Mandra je u ime građana poklonio za spašavanje života 7-godišnjeg Evela.

“Ovo što smo uradili u općini je vrlo simbolično, i po iznosima. Mnogo više su uradila kakanjska djeca sakupljajući u školama, volonteri, posebno privrendici, da ne zaboravim sve ostale. Najviše uplata je stiglo iz Sarajeva”, otkrio je Mandra.

“I ovo je inače model odlučivanja”, pojašnjava nam načelnik. Lokalne vlasti vrlo često, preko društvenih mreža, građane pitaju za promjene koje planiraju napraviti.

A promjene su stalne i vidne. Ovuda je nekada prolazio ćiro. Sada je tu park. Zgrada Općine Kakanj najuređenija je u državi, kažu Kakanjci. Ni ovog Doma kulture nije bilo prije 5 godina. Sada je objekat kojim se Kakanj najviše ponosi.

“Imamo želju i potrebu da doprinesemo razvoju kulture i da pokažemo šta je Kakanj bio u prošlosti i šta želimo biti u budućnosti”, kazao je Aldin Šljivo,direktor Kulturno sportski centar Kakanj

Većinu projekata pomažu domaći privrednici. U ovu poslovnu zonu svakodnevno dolaze novi. Općina im je omogućila kupovinu zemljišta za 1 marku, povratne kamatne stope, a za mlade poticaje za pokretanje biznisa. Od 38.000, sedam hiljada građana nema posao.

“Kao što vidite iza nas je u toku izgradnja jedna od fabrika koje su putem podsticaja općine pokrenute u izgradnji novih proizvodnih kapaciteta i zapošljavanja nove radne snage”, dodao je Edin Bjelopoljak, sekretar Udruženja poslodavaca Općine Kakanj.

Nisu samo veliki projekti bitni. Građani najviše cijene one male, vidljive promjene, poput ove podzemne kante za smeće koju nema niti jedan drugi grad u BiH, ili ove sigurnosne kamere koje su postavljene na svakoj frekventnijoj raskrsnici, ispred škola, bolnice i vjerskih objekata.

Građani zadovoljni, ali očekuju još bolje.

Anketa:

“Prezadovoljna. Načelnik je učinio za grad puno.”

“Još nije dobro, ali biće bolje ako Bog da.”

“Kakanj je super, predobro rade i mislim da trebaju tako nastaviti.”

“Eto srednja priča.”

Ni bez novogodišnje proslave građani Kaknja neće ostati, ako žele, kaže načelnik. Građanima će zbog humanog gesta biti omogućen prevoz do Sarajeva. Na taj način će kažu podržati glavni grad BiH i poslati poruku da vjeruju da je sigurniji od brojnih Evropskih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.