Cerić za N1: Kažu da je Lincoln uspio u osmom pokušaju

Vijesti 10. dec 201608:20 > 08:40
Facebook/Dr. Mustafa Cerić

Izbori. Prošli su jedni, a već se priča o drugim. Rano je, skoro dvije godine ostalo je do narednog ''biranja koje život znači''. Kombinacije se već prave, operira se imenima, spekuliše, pregovara...

Na N1info.com već ste mogli pročitati najave dva buduća kandidata za članove državnog Predsjedništva. Jerko Ivanković Lijanović i Konstantin Savić najavili su kandidature, a kako je za N1 ispričao Mustafa Cerić, otvorena je mogućnost i njegovog novog pokušaja.

On je, podsjećamo, prije dvije godine bio kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva, osvojio oko 33.000 glasova i zauzeo šesto mjesto na listi s ukupno 4.5 posto osvojenih glasova. Pobjedu je tada slavio Bakir Izetbegović, a Cerić još uvijek nije siguran da li će se ponovo uključiti u ovu uvijek zanimljivu borbu.

”I ja sam zabrinut, ali nisam odgurnut. Tu sam i planiram, ako Bog da, biti u Bosni 2018. godine. Mene više brine šta će biti 2022. godine na izborima. Kažu da je Abraham Linkoln uspio tek u osmom pokušaju. No, još je rano decidno se izjašnjavati o tome ko će biti kandidat na izborima 2018. godine i zašto”, kazao je Cerić za N1.

Kako je dodao, on pomno prati politička zbivanja u BiH i uradit će sve da situacija u zemlji bude bolja.

”U Bosni dan ne liči na dan, niti noć liči na noć a kamoli izbori 2014., 2018. i 2022. Naravno, ja pomno pratim bosanska politička zbivanja koliko mogu i zasigurno ću uraditi sve što mislim da je dobro za moj narod i državu. Po prirodi sam aktivni optimista, jer bez optimizma nema progresa. Pesimizam blokira um i šlagira volju da radiš i da se boriš za istinu i pravdu”, zaključio je on ne želeći još uvijek govoriti o konkretnim planovima.

Uostalom, još uvijek je rano. Ali kako i sam Cerić reče, neki su uspjeli iz osmog pokušaja. Neki bi to protumačili kao najavu nove kandidature…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.