Grad koji prednjači po broju osuđenih ratnih zločinaca

Vijesti 10. dec 201617:48 > 18:25
N1

Prijedor je grad sa velikim brojem osuđenih za ratne zločine, po čemu prednjači u BiH. Posljednja hapšenja za zločine u Miskoj Glavi i Ljubiji još jednom su uzburkala strasti u ovom dijelu zemlje. I dok se i dalje traga za preko 600 nestalih, politika se bavi pitanjem: ”Ko je počeo rat?”.

Trnopolje, Keraterm, Omarska… Prošlo je hiljade logoraša, stotine su ubijene. Zbog svega su donešene 54 pravosnažne presude, a 33 su aktuelna procesa protiv Srba, koji opet većinski u gradu na Sani razmjere zločina koje su utvrili sudovi negiraju. Za zločine nad Srbima presuđeni su na ukupno 19 godina Kozarčani Semir Alukić i Fikret Hrkić.

“Jer da nije bilo toga možda bi danas nastavili živjeti u slozi i suživotu i ne bi došlo do ovoga do čega je došlo”, kazao je u maju 2015. Zlatko Ritan, sin poginulog borca VRS-a.

I Bošnjaci kažu iščekuju pravdu, otkivanje novih grobnica. Za ehshumaciju na Jakarinoj Kosi potrošeno je mnogo sredstava, a rezultati nisu očekivani. Tužilaštvo je zato oprezno pri novom pokušaju. Lokalitet rudnika Tomašica i dalje je pod lupom. Pored ehshumacija veliki problem su i pogrešne identifikacije.
Na hiljade ljudi ukopano je prije DNK metode.

“Kad je utvrđeno da ukopani ostaci ne pripadaju onom ko se nalazi na spomeniku nego nekom trećem, nisu jedne hlače ni jedna cipela takve napravljene”, istakao je Mirsad Duratović, Udruženje logoraša Prijedor 92.

Bez pristanka onih koji su po odjeći ili nakitu prepoznali svoje najmilije nemoguće je reehshumirati tijela i uporediti sa DNK porodica koje i dalje tragaju. U centru Šejkovača leži 316 posmrtnih ostatka. Jedan broj tijela tu je od 2000. godine, već 16 godina bez identiteta.

“U slučajevima kada tijela leže više od 10 godina pretpostavka je da je riječ o pogrešnoj identifikaciji, klasičnom metodom koja je nepouzdana”, otkrila je Lejla Čengić, Institut za traženje nestalih u BiH.

A koja je korišena do 2001. godine. Ukupno 8.300 osoba identifikovano je na ovaj način u BiH. I niko ne može pouzdano reći koliko je pogrešnih. Za to vrijeme Prijedorčani, ali i drugi širom BiH, 21 godinu nakon rata ne znaju za sudbinu svojih najmilijih.

U Prijedoru tragaju za 600 osoba i apeluju na Institut i Tužilaštvo BiH da nastave sa iskopavanjima jer tvrde…

“To je jedini način ka istinskom pomirenju”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.