Grad u BiH koji je bio zabranjen za strance

Vijesti 11. dec 201617:35 > 18:02
N1

Han Pijesak danas je za mnoge samo lokacija kroz koji prođu na putu od Sarajeva za Beograd. No, ne tako davno ovo mjesto bilo je nešto mnogo više. Krilo je jednu od najvećih tajnih lokacija bivše Jugoslavije.

Danas ovo mjesto ponovno je u žiži interesovanja zbog spora RS-a i Ministarstva odbrane BiH u vezi perspektivne vojne imovine. Posjetili smo nekadašnji tajni grad i otkrili što je na ovom području perspektivna, a što neperspektivna imovina i kakva je budućnost ovih objekata.

Do 80-ih godina prošloga stoljeća ovdje slikanje i snimanje nije bilo dozovoljeno. Stranim državljanima je bilo čak i zabranjeno bilo kakvo zaustavljanje. Većina prolaznika tada nije ni slutila da upravo Han Pijesak krije jednu od najvećih, strogo čuvanih tajni bivše Jugoslavije.

Udaljen samo 10 kilometara, u planinskim vrletima podno brda Žep na lokalitetu Crna Rijeka, smješten je ovaj skriveni misteriozni grad.

“To je uvijek bila vojna tajna koju je narod poštovao, malo se pričalo i danas je tako”, istakao je bivši načelnik Ljubivoje Šupić.

Malo se znalo, ali se pročulo. Bilo je ovo zapovjedno mjesto bivše JNA. Prema pričama: u to vrijeme krilo je najsuvremenija vojna i tehnološka dostignuća.

“Tada je bilo jasno da se radi o atomskom skloništu”, kazao je Radoslav Golić.

Radoslav Golić i njegova obitelj upravo su zbog gradnje kompleksa s ovoga područja iseljeni još krajem 40-ih godina. Njegova i još nekoliko obitelji iseljeni su bukvalno preko noći.

“Pod prijetnjom sile smo iseljeni. Od 1947. do 1949. godine iseljavali su cijelo selo. 15 prezimena je iseljeno”, dodao je Golić.

Objekat koji je trebao služiti kao sklonište za Tita i u kojem se navodno krio Ratko Mladić danas je neupotrebljiv. Čuvaju ga pripadnici OS BiH. Eufor ga je zapečatio još 2005. godine. Danas se vidi samo prošlost. Bilo kakvo snimanje ovdje ni danas nije dozvoljeno.

Tako je mjesto koje je nekada krilo veliku državnu tajnu, postalo mjesto oko kojeg se bore država i jedan entitet. Čija je imovina, vojna ili entitetska, na koga će biti uknjižena, što je perspektivna, a što nije – glavna su pitanja koja su Han Pijesak ponovno vratila u fokus domaće javnosti.

“Crna rijeka nije perspektivna vojna imovina, ali ju mi još čuvamo”, saopšteno je iz Ministarstva obrane BiH.

No još se ne zna kome će na kraju ova površina pripasti. I dok bivši vlasnici očekuju povrat imovine, postavlja se pitanje zašto ovaj lokalitet lokalna zajednica već ranije nije iskoristila u turističke svrhe.

“Dobrim programom lokalna zajednica bi imala nešto od toga, ali to je pitanje za neka druga vremena”, mišljenja je Šupić.

U prošlom vremenu podzemni grad, simbol jednog stoljeća i vojne sile, u ovom vremenu postao je samo podsjetnik na jedno vojno čudo. Čudo očuvano od pogleda, ali ne i od vremena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.